Sauna en afvallen door vochtverlies

Wie al veel geprobeerd heeft om gewicht te verliezen heeft ook vast wel eens over afvallen in de sauna gehoord. Mooier kan het bijna niet, lekker relaxen in de sauna en nog afvallen ook! Maar werkt het ook zo? In dit artikel proberen we je weer met beide benen terug op aarde te brengen. Weeg jezelf voor en na een bezoek aan de sauna en je zult ontdekken dat je een halve tot een hele kilo bent kwijtgeraakt. Veel mensen vragen zich daarom af of ze flink kunnen afvallen door een wekelijkse saunabezoek. Door flink te zweten verlies je heel veel vocht. Door het vochtverlies lijkt het dat je flink afvalt, maar je zult merken dat je dit vochtverlies weer compenseert door veel water te drinken. En dat laatste is ook zeker nodig.

Goede doorbloeding

Door de hoge temperatuur in de sauna begin je niet alleen flink te zweten, maar gaat je hartslag omhoog, wordt een goede doorbloeding van je lichaam gestimuleerd en raak je de nodige afvalstoffen kwijt. Hoewel sauna en afvallen niet direct met elkaar in verband gebracht kunnen worden, kost transpireren extra energie, waardoor je lichaam ongeveer 300 calorieën in een half uur verbruikt. In dat opzicht kun je wel degelijk een beetje afvallen door saunabezoek. Dit effect is echter zeer minimaal. Voor mensen die niet zo’n sterk hart hebben wordt een bezoekje aan de sauna brengen door medici trouwens ten zeerste afgeraden. Vraag desgewenst je huisarts om advies in het geval van twijfel.

Een betere stofwisseling

De sauna bezoeken lijkt je stofwisseling te stimuleren. De sauna ontspant, wat bovendien heel gezond is voor je geest. Een ontspannen lichaam kent een betere spijsvertering dan een lichaam dat lijdt onder voortdurende spanning en stress. Een uitgerust, ontspannen lichaam is een voorwaarde om gezond te kunnen afvallen. Dus horen sauna en afvallen toch een klein beetje bij elkaar. Geen kwaad woord over geregeld saunabezoek dus: het zorgt voor een betere doorbloeding en je lichaam ontdoet zich van allerlei afvalstoffen, met als gevolg een betere weerstand tegen ziekten. Maar dat je door saunabezoek veel kilo’s kwijtraakt is wat overdreven. Overtollige kilo’s raak je beter kwijt door veel te bewegen en matig te eten. En dat is dus ook meteen het gevaar voor mensen die flink veel willen afvallen en hun hoop hierop hebben gericht; er sluipt een klein gevaar in. Men denkt zonder al te veel moeite een paar kilo’s te kunnen kwijtraken en het resulteert vaak in een iets te gemakzuchtig leven. Men neemt het niet meer zo nauw met het eten en voldoende bewegen lijkt ook niet meer perse te hoeven. Het gaat immers allemaal vanzelf?

De kunst van het afvallen

In onze volgende artikelen zullen we hier veel dieper op ingaan, maar we kunnen je alvast verklappen dat afvallen nooit vanzelf gaat! Je zult veel offers moeten brengen en je zult meerdere keuzes moeten maken.

Let op je eetpatroon, nuttig voldoende gezonde vetten maar eet niet teveel. Beweeg geregeld en het liefst zoveel mogelijk. Neem voldoende groenten en fruit, maar eet niet teveel fruit. Fruit bevat namelijk weer veel suikers. Neem liever dagelijks een goede vitaminepil.

Als afvallen in de sauna een fabel is…

Is het dan helemaal niet goed om naar de sauna te gaan? Alle beetjes helpen, toch? Afvallen in de sauna mag dan een fabeltje zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat een saunabezoek geen andere positieve effecten heeft.

Een saunabezoek is gooed voor je huid en je bloedvaten. Daarnaast kan het pijnverlichtend werken. Vooral mensen met artritis of spierpijn kunnen zeker baat hebben bij een bezoek aan de sauna.

Bovendien vinden veel mensen een bezoekje aan de sauna gewoon fijn. Afvallen in de sauna mag dan een fabel zijn, of hooguit een verwaarloosbaar effect hebben. Op andere fronten is het wel goed voor je gezondheid. Bovendien is er niets mis mee om jezelf eens een plezier te doen.