Wie in korte tijd veel wil afvallen kan een crash dieet gaan volgen, maar eigenlijk is een crash dieet alleen aan te raden als je over twee weken gaat trouwen en 5 kilo moet kwijtraken om in je trouwjurk te passen. Waarbij je het risico dat je omvalt op je bruiloft voor lief neemt. Veel andere redenen om een crash dieet te gaan volgen zijn er niet te bedenken. Bij dit dieet wordt vooral de spiermassa verbrand en niet het vet waar je juist vanaf wil.

Crash dieet, wat is dat?

Wat is een crash dieet nu precies. Het is een dieet waarbij je in korte tijd veel kilo’s kunt verliezen. Een bepaalde tijd krijgt het lichaam minder voedingsstoffen binnen dan nodig en daardoor gaat er een hoop gewicht verloren. De dagelijkse calorie inname bestaat vooral uit voedingsmiddelen als salades, crackers en sapjes. Het ontbijt wordt geregeld overgeslagen.

Een aantal bekende crashdiëten zijn:

  • Soepdieet: maximaal 800 calorieën per dag eten. Zoals de naam al zegt is het de bedoeling dat je vooral soep eet. Naast soep mag je bij dit dieet eigenlijk alleen groente en fruit eten. Dit dieet is eigenlijk bedoeld voor mensen die om medische redenen in korte tijd veel gewicht moeten verliezen.
  • Yoghurtdieet: Het yoghurt dieet is een berucht crash dieet. Het idee is dat je extreem weinig eet. Bijvoorbeeld een klein beetje fruit of een geroosterde boterham en dit vervolgens aanvult met yoghurt. De yoghurt zorgt ervoor dat je niet al te veel trek in andere dingen krijgt. Doordat je bij dit dieet veel noodzakelijke voedingsstoffen tekort komt, is dit crash dieet ontzettend ongezond.
  • Ziekenhuisdieet: Dit dieet bestaat uit een paar keer een beschuit of een geroosterde boterham en enkele stuks fruit per dag eten. Ook mag je koffie en thee, zonder suiker, drinken. Maar het drinken van water heeft de voorkeur. Dit dieet is eigenlijk bedoeld voor mensen die een operatie moeten ondergaan, maar hiervoor eigenlijk te zwaar zijn. Het ziekenhuisdieet helpt ze om in zeer korte tijd de nodige kilo’s te verliezen. Bij dit dieet krijg je zo weinig binnen dat het uiteraard niet verstandig is om dit als regulier dieet te gebruiken.
  • Sapdieet: Het sapdieet zou de ideale manier zijn om je lichaam te reinigen en veel af te vallen in korte tijd. Je valt absoluut af met dit dieet, waarbij je alleen sapjes nuttigt. Alleen niet op de goede manier. Na een paar dagen verlies je geen vet, maar juist spierweefsel, omdat je essentiële voedingsstoffen mist. Ook dit dieet is dus extreem ongezond.

Snel, maar ongezond afvallen

Binnen een week bestaat de mogelijkheid om ongeveer vijf kilo af te vallen. Dit is bijvoorbeeld genoeg om er net even iets strakker uit te zien in een speciaal outfit of bikini. Bij het stoppen met het crash dieet is het belangrijk dat er geen directe terugval ontstaat naar het oude eetpatroon. Anders ontstaat er namelijk een jojo-effect.
Het kost 9000 calorieën om één kilo vet te verbranden. Gemiddeld heeft een volwassen vrouw 2000 calorieën per dag nodig en een man gemiddeld 2650 calorieën. Om af te vallen met een crashdieet moeten er dan ook minder dan 1000 calorieën per dag worden gegeten.

Jojo-effect

Na het volgen van een crash dieet wordt vaak het oude eetpatroon terug opgepakt. In dit geval is er vaak sprake van een vertraagde energieverbranding. Het spierweefsel is namelijk afgenomen tijdens het crash dieet wat een vertraagde energieverbranding tot gevolg heeft. Calorieën worden minder snel verbrand waardoor de kans groot is dat je sneller aankomt dan voorheen.

Voordelen van een crash dieet

Wat betreft het crash dieet zijn er weinig voordelen te noemen. Uiteraard is het mogelijk om met dit dieet in zeer korte tijd kilo’s te verliezen. Het wordt dan ook veel gevolgd rond de zomermaanden. Net even die paar kilo’s kwijtraken voordat men op vakantie gaat. Voor dergelijke redenen is het volgen van een crashdieet misschien wel het meest ideale dieet. In korte tijd vliegen de kilo’s eraf en kan eindelijk met het ideale gewicht op het strand in bikini geparadeerd worden.
In veel gevallen zijn de nadelen echter op de lange termijn veel groter dan de voordelen op korte termijn.

Nadelen crash dieet

Het lichaam komt een hoop voedingsstoffen tekort, omdat het lichaam te weinig mineralen en vitaminen binnenkrijgt. Dit kan er zelfs toe leiden dat je immuunsysteem minder goed kan functioneren.

Het gebrek aan vitaminen en mineralen dat je met een crash dieet teweeg brengt kan er ook voor zorgen dat je huid en haren schade oplopen.

Het is daarnaast ook nog eens nadelig voor de energieverbranding. Het lichaam zal minder energie verbranden, omdat het zich aanpast aan de hoeveelheid voedingsstoffen die binnenkomen. De calorieën worden daardoor opgeslagen om reserves op te bouwen.

Een ander nadeel van een crash dieet is dat spiermassa verloren gaat. Omdat het lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, gaat het lichaam de energie uit de spieren onttrekken. Hierdoor neemt spiermassa af. Aangezien spiermassa zwaarder is dan vet, lijkt het alsof de kilo’s vet eraf vliegen. Echter neemt de spiermassa af, maar wordt er geen vet verbrand. Sterker nog, het percentage vet kan zelfs toenemen. Het lichaam krijgt plots zo weinig voedingsstoffen binnen dat het reserves opslaat. Deze reserves staan bekend als vet.

Niet doen dus…

Om een lang verhaal kort te maken. Een crash dieet kan er op korte termijn toe leiden dat je gewicht verliest. Het is echter ongezond, omdat je niet genoeg belanrgijke voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast kan het er op de langere termijn voor zorgen dat je juist aan gaat komen. Tijdens het crash dieet zal je lichaam reageren op het tekort aan voedingsstoffen. Het vertragen van de spijsvertering is slechts een van de processen die je lichaam in gang zal zetten. Deze processen draaien niet direct weer om op de dag dat je met je crash dieet stopt.