Ze komen en gaan: de trends binnen voeding. Nieuwe inzichten over voeding leiden tot nieuwe diëten en vaak horen we hoe deze gevolgd worden door allerlei beroemdheden die overtuigd zijn van de voordelen. Soms wordt een oud concept opnieuw populair, zoals het geval is bij het keto dieet. Misschien heb je wel eens gehoord van het keto dieet; een dieet waarbij je koolhydraten vermijdt en veel eiwitten en vetten eet, onder andere om af te vallen. Overweeg je om over te stappen op dit dieet? Dan vind je hier een overzicht van de voor- en nadelen.
Inhoudsopgave
Keto dieet: wat is het precies?
Het ketogeen dieet is gebaseerd op het principe van ketose. Als je weinig koolhydraten eet, (deze zitten bijvoorbeeld in brood en pasta) schakelt je lichaam als het ware over naar een andere stand. Het begint vetten af te breken naar zogenaamde ketonen om deze als energie te gebruiken. Dit proces heet ketose en zorgt ervoor dat je vet verbrandt. Om in deze stand te geraken moet je minder dan 50 of zelfs 30 gram koolhydraten per dag eten. Dat kan op verschillende manieren, er bestaan allerlei varianten van het ketodieet. Het basisprincipe is weinig koolhydraten en veel eiwitten en vetten. Hoewel je brood en fruit vermijdt, mag je dus juist wel vette dingen als olijfolie, kip en noten eten.
Voordelen van afvallen met het keto dieet
Het klinkt tegenstrijdig, veel vet eten om vet te verliezen, maar dat is wel het principe. Dit maakt het voor sommige mensen een extra aantrekkelijke manier van gewicht verliezen: veel dingen die ze lekker vinden mogen ze gewoon blijven eten. Hoeveel er niet mag hangt af van de vorm van het dieet die wordt gevolgd. Volgens sommigen is vette zuivel eten, zoals kaas en kwark een belangrijk onderdeel van het dieet. Volgens anderen moet ook zuivel worden afgezworen, evenals zoetere groenten zoals wortels. Wat het keto dieet ook aantrekkelijk maakt is dat je geen honger hoeft te lijden tijdens het volgen ervan.
Andere gezondheidsvoordelen
Hoewel het ketogeen dieet populair is onder mensen die willen afvallen, is dit niet de reden waarom het dieet ooit is ontwikkeld. Zo’n honderd jaar geleden werd het ketodieet bedacht om kinderen met ernstige epilepsie te helpen. Het dieet zou waarschijnlijk helpen omdat ketonen epilepsieaanvallen tegengaan. Er zijn studies die aantonen dat het ketogeen dieet ook andere voordelen heeft en kan helpen bij diabetes, kanker en de ziekte van Alzheimer. Hoewel er studies zijn die inderdaad voordelen aantonen, is er geen algemene overeenstemming over.
Nadelen van het keto dieet
Belangrijk om te weten is dat het keto dieet ook nadelen heeft. Zo is de omschakeling naar de staat van ketose vrij zwaar voor je lichaam. Je kunt een aantal weken last hebben van de ‘ketongene griep’ en je bepaald niet lekker voelen of zelfs warrig zijn. Een afweging is dus of dit het afvallen waard is. Een ander nadeel is dat je door het gebrek aan koolhydraatrijk voedsel belangrijke voedingsstoffen tekort kunt komen en waarschijnlijk supplementen zult moeten nemen om deze aan te vullen. Ook kunnen intensieve sporters het dieet niet zomaar volgen; zij hebben echt meer energie uit koolhydraten nodig.
Volgen of niet?
Niet iedereen is het erover eens of het volgen van een keto dieet een goed idee is om af te vallen. Het advies van sommige deskundigen luidt om het dieet alleen kort te volgen omdat je toch tekorten opbouwt van voedingsstoffen en het dieet slecht kan zijn voor je insulinegevoeligheid. Andere deskundigen raden het dieet zelfs alleen aan als je écht flink overgewicht hebt. Als je een van de eerder genoemde ziektes hebt is het een goed idee om eerst met een dokter te overleggen of het dieet een verstandige keuze is. Zeker voor mensen met diabetes kunnen er ook gevaren zijn. Uiteindelijk is het toch een heftig dieet voor je lichaam met omstreden effecten.
Nog geen reacties! Wees de eerste.