Overgewicht betekent dat je het risico loopt van een groot aantal gezondheidsproblemen. Het is daarom raadzaam dat je met een programma voor gewichtsverlies begint. Een van de sleutels tot een succesvol gewichtsverliesprogramma is het stellen van doelen. Door realistische en haalbare doelen te stellen, kun je je voortgang meten en gemotiveerd blijven.

Realistische doelen stellen als je wilt afvallen

Om je doelen nuttig te maken, moet je realistische doelen stellen. Het verliezen van 50 kilogram in de komende drie maanden is geen gezond en realistisch doel. Hetzelfde wegen als toen je achttien was, is niet voor iedereen een realistisch doel. Als de doelen die je stelt niet realistisch zijn, zul je snel ontmoedigd raken als je ze niet haalt. Niets zal je motivatie sneller doden dan je doelen niet bereiken.

Je gezondheid verbeteren

Bij het bepalen van je doelstellingen voor gewichtsverlies is het ook belangrijk dat je de juiste doelen stelt. Het is allemaal goed en wel om in een oude jeans te willen passen, maar realistisch moet je afvallen beschouwen als een manier om je gezondheid te verbeteren. Je doelstellingen moeten zijn om gezonder te worden en meer energie te hebben in plaats van een bepaald aantal kilogram op de weegschaal te bereiken.

Concentreer je op het proces

Een ander goed idee is om je te concentreren op het proces in plaats van op de resultaten. In plaats van doelen te stellen, zoals het verliezen van tien kilogram per maand, moet je je concentreren op hoeveel je deze week traint, of moet je bezuinigen op junkfood. Als je jouw gedrag verandert, zal je succesvoller zijn in het verliezen van het gewicht dan wanneer je op een bepaalde datum zou proberen om een bepaald aantal kilogram te bereiken.

Doelen op korte en lange termijn

Het is ook verstandig om doelen te stellen op zowel korte als lange termijn. Je kan een aantal kilo’s in gedachten hebben dat je wilt verliezen en dit zou het lange termijn doel moeten zijn. Om gemotiveerd te blijven, is het echter een goed idee om ook dagelijkse en wekelijkse doelen te stellen. Wanneer je deze doelen bereikt, zal je je gemotiveerder voelen omdat je de resultaten ziet.

Gemotiveerd blijven is belangrijk om te slagen

Gemotiveerd blijven om gewicht te verliezen kan voor de meeste mensen een echte uitdaging zijn. Het grootste probleem dat de meeste mensen hebben, is gemotiveerd blijven. Het stellen van doelen is een uitstekende manier om gemotiveerd te blijven. Zorg er alleen voor dat de doelen die je stelt geschikt en realistisch zijn. Anders zul je je doelen niet bereiken en snel de motivatie verliezen. Het verliezen van je motivatie is een van de zekerste manieren om te falen om af te vallen.