Is dit je wel eens overkomen? Je staat voor de spiegel of op de weegschaal en denkt: daar mogen wel een paar kilootjes van af. Je wilt je fit en gezond voelen en weer in die leuke oude broek passen. Je probeert af te vallen door een tijd lang niet meer te snoepen of een stuk minder te eten. Naar je idee ben je goed op weg, maar terug op de weegschaal na een paar weken is dat cijfer niet lager geworden, of zelf hoger. Herkenbaar? Niet zo vreemd; heel veel mensen lopen tegen hetzelfde probleem aan. Het lukt ze niet om af te vallen omdat ze in dezelfde valkuilen trappen. Hier vind je 8 van die valkuilen op een rij.

8 redenen waarom afvallen niet lukt

Stel je jezelf de vraag ‘Waarom val ik niet af?’ ook regelmatig? Elk mens is verschillend, maar de kans is groot dat dit veroorzaakt wordt door een of meer van de onderstaande leefgewoontes.

Je eet te weinig

Het klinkt misschien gek, maar het kan zijn dat je niet afvalt omdat je te weinig eet. Wie zichzelf (gedeeltelijk) uithongert, geeft een seintje aan zijn of haar lichaam dat het moet overleven. Hierdoor kan het zijn dat je lichaam juist vet gaat bewaren. Het is heel belangrijk om jezelf te blijven verzorgen en je lichaam de voedingsstoffen te geven die je nodig hebt. Afvallen en gezond blijven eten moeten samen gaan. Denk eraan dat je bijvoorbeeld voldoende vitaminen en vezels binnenkrijgt door genoeg groente en fruit te eten. Iets minder eten (vooral van dingen als pasta en brood) is goed, maar zorg wel dat je voldoende energie overhoudt.

Je bent uit balans

‘Diet and exercise’ zeggen ze in het Engels; voeding en lichaamsbeweging. De sleutel van afvallen ligt in een combinatie van voldoende bewegen en gezond en niet teveel eten. Er zijn echter veel mensen die zich sterk gaan focussen op één van de twee en de ander vergeten. Meerdere dagen per week hardlopen heeft weinig zin als je erna steeds een hele zak chips eet. Andersom is gezonder gaan eten niet genoeg als je nog steeds heel de dag zit en altijd de auto neemt. Probeer een goede balans te vinden, die voor jou vol te houden is. Niet alleen zul je dan gemakkelijker afvallen; je zult je ook fitter gaan voelen.

Je stelt te hoge doelen

Dromen we er stiekem niet allemaal van om eruit te zien als supermodellen? Of om ons helemaal fit en stralend te voelen elke dag? Het is makkelijk om te dagdromen over een afvaldoel dat eigenlijk veel te ver weg ligt. Heel veel afvallen in maar korte tijd bijvoorbeeld. Als je jezelf zo’n doel stelt is de kans op teleurstelling groot, wat ook maakt dat je sneller opgeeft. Onthoud dat je ook maar een mens bent. Je hebt het waarschijnlijk druk genoeg en zal niet altijd kunnen sporten. Ook zul je best wel eens ‘zondigen’ en een vette snack eten na een lange dag. Het hoort er allemaal bij. Probeer een bescheiden doel te stellen voor jezelf: als je dat vervolgens flink overtreft voelt dat alleen maar extra goed.

Je zoekt een sluipweg

Afvallen kost tijd. Er zijn allerlei producten op de markt en verhalen in de wereld die beloven dat je binnen enkele weken een godenlichaam krijgt, bijvoorbeeld door een pilletje te nemen of een bepaald soort oefening te doen. De wat minder leuke waarheid is dat dit soort trucjes vaak niet werkt. Als je eenmaal bent afgevallen en weer stopt is de kans groot dat je snel weer aankomt. Bovendien is dit soort trucjes niet altijd even goed voor je lichaam. Jezelf langzaamaan betere gewoontes aanleren die je met de tijd gezonder en lichter maken: dat is waar je naar moet streven. Het kan dan best even duren tot je resultaat ziet, maar dit is vaak houdbaarder, gezonder en wellicht zelfs goedkoper.

Je let niet genoeg op wat je eet

Misschien denk je wel dat je best gezond eet. Je gaat zelden naar de snackbar, drinkt weinig alcohol en kookt meestal zelf. Toch kan het zijn dat je subtiele gewoontes over het hoofd ziet. De snacks uit de automaat op werk bijvoorbeeld. De grote hoeveelheid boter en kaas die je gebruikt in het avondeten. Of de vele dingen die je eet tijdens een somber moment, ook wel bekend als ‘emotioneel eten’. Door op te schrijven wat je precies eet op een dag en op te zoeken wat hier zoal in zit, ontdek je soms patronen die je over het hoofd zag en die veel verschil kunnen maken.

Je krijgt niet genoeg eiwitten binnen

Als je wilt afvallen of spieren wilt opbouwen zijn eiwitten je beste vriend. Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, geven je duurzame energie gedurende je dag. Een maaltijd met veel eiwitten is vaak calorierijk, maar deze calorieën geven je langer een vol gevoel dan bijvoorbeeld suikers. Eiwitten vind je, uiteraard, in eieren, maar ook in veel soorten vlees, vis, zuivel, noten, zaden, bonen en granen. Er is veel informatie te vinden over welke eiwitrijke voedselwaren het beste zijn. Zo is bijvoorbeeld kip zonder huid erg goed om veel te eten als je wilt afvallen, beter dan andere soorten vlees. Proteïne is ook te koop in poedervorm of in speciale producten, maar natuurlijk is beter.

Je denkt niet aan wat je drinkt

Het is een veelvoorkomende valkuil: niet stilstaan bij wat je drinkt. Je besteedt veel aandacht aan wat en hoeveel je eet, maar vergeet daarbij dat drinken ook veel uitmaakt. Als je niet teveel suiker binnen wilt krijgen, is het belangrijk om frisdrank en alcohol te vermijden. Maar let op: ook in ‘gezonde’ dranken als vruchtensappen en limonade kunnen veel suikers en calorieën zitten! Het beste kun je water drinken. Water is heel belangrijk voor je lichaam om goed te functioneren. Online kun je vinden hoeveel jij moet drinken bij jouw lengte. Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je sneller afvalt, gezonder bent en bovendien dat bijvoorbeeld je huid er beter uitziet. Water saai? Wissel het af met thee of doe er munt of vruchten in.

Je slaapt niet genoeg

Net als water drinken is slapen ontzettend belangrijk voor je lichaam. Wie te weinig slaapt, heeft meer kans op overgewicht. Slaap is een belangrijk moment voor je lichaam om energie op te doen en zichzelf te herstellen. De vuistregel is acht uur per nacht, maar ga vooral op zoek naar meer informatie online over wat voor jou specifiek aanbevolen wordt. Dit hangt onder andere samen met leeftijd. Probeer ook uit bij hoeveel uur slaap jij je het beste voelt. Voldoende slaap zorgt voor een beter gewicht en helpt je algemene gezondheid en schoonheid.

Andere redenen waarom afvallen niet lukt

Lukt afvallen maar niet en herken je je niet in de bovenstaande punten? Kijk dan eens kritisch naar je leefgewoontes. Regelmatig eten, slapen en bewegen is belangrijk voor je lichaam. Hoe beter je dit toepast, hoe makkelijker het zou moeten zijn om af te vallen.

Daarnaast kan het ook nooit kwaad om het gesprek met je huisarts aan te gaan. Je huisarts kan je misschien nog van andere tips voorzien, of je doorverwijzen naar een diëtist, of andere specialist.