Afslankpillen worden steeds vaker gebruikt door mensen die graag gewicht willen verliezen. Maar werken afslankpillen echt? Er zijn in Nederland veel verschillende soorten afslankpillen verkrijgbaar. Deze werking verschilt per soort.

Met deze pillen is het volgens de makers, mogelijk om veel gewicht te verliezen in korte tijd. De meeste afslankpillen onderdrukken het hongergevoel. Anderen zorgen voor een verminderde opname van vetten. In dit artikel lees je welke afslankpillen er zijn en wat hun werking is.

Hoe werken afslankpillen?

Zoals we eerder zeiden, zijn er verschillende soorten afslankpillen. Een aantal soorten probeert de opname van vet in je lichaam je verminderen. Merken als Alli en XLS richten zich hier bijvoorbeeld op. Deze producten beschrijven we verderop in dit artikel uitgebreider.

Andere middelen richten zich op het hongergevoel. Door het hongergevoel te onderdrukken zal je minder behoefte voelen om tussendoor te snacken. Het gevaar van deze middelen is echter dat je juist te weinig gaat eten. Daardoor loop je het risico dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Moet je afslankpillen wel willen gebruiken?

Als we heel eerlijk zijn, zijn we geen voorstander van het gebruik van afslankpillen. De gezondste manier om af te vallen is en blijft een goed voedingspatroon in combinatie met voldoende beweging. Helaas is dit niet voor iedereen voldoende om op het gewenste gewicht te komen. Omdat afslankpillen wel steeds populairder worden wilden we er toch een artikel aan wijden.

We bespreken hieronder de werking en eventuele bijwerkingen van de meest populaire middelen van dit moment. Heb je zelf ervaring (positief of negatief) met deze of andere afslankpillen, laat dan een reactie achter onderaan dit artikel, zodat andere lezers hier hun voordeel mee kunnen doen.

Afvallen met efedrine

In het verleden waren er veel middelen op de markt die ronduit schadelijk waren voor de gezondheid. Vooral middelen met efedrine waren begin deze eeuw nog erg populair, maar hadden tal van negatieve bijwerkingen.

Sinds 2004 zijn middelen met efedrine verboden in de vrije handel. Via internet is er echter nog makkelijk aan te komen, voor wie zijn weg weet in de donkere krochten van het wereldwijde web. Begin hier niet aan, het middel is niet voor niets verboden.

Alli

Alli is wellicht de bekendste afslankpil in Nederland en wordt dan ook veelvuldig voor veel Nederlanders gebruikt. Deze afslankpil is een lichtere variant van de afslankpil Xenical. Echter is Xenical alleen op doktersrecept verkrijgbaar, terwijl je Alli bij de meeste drogisterijen en apotheken kunt kopen. De afslankpil Alli helpt bij het verliezen van gewicht, omdat deze een kwart van het vet dat jouw lichaam binnenkrijgt niet zal omzetten naar lichaamsvet. Hierdoor zal jouw lichaam dus veel minder vet aanmaken. Het logische gevolg is dat je gewicht verliest.

Je mag Alli alleen gebruiken als je minimaal achttien jaar bent. Daarnaast is het ook noodzakelijk om eerst een weeklang een vetvrij dieet te volgen, alvorens je begint met Alli. Hierdoor kan het lichaam alvast wennen aan de veranderingen, waardoor de bijwerkingen beperkt zullen blijven.

Bijwerkingen Alli: Dit middel kent geen ernstige bijwerkingen. Alleen winderigheid en zachte ontlasting zijn klachten die gebruikers regelmatig ervaren. Vooral gedurende de eerste tijd van het gebruik.

XLS Medical Vet Binder

XLS Medical claimt dat hun ‘vetbinder’ tot 28% van de vetten uit de voeding bindt. Daarnaast remt het de eetlust en zorgt het ervoor dat je minder naar zoetigheid zult verlangen. Het middel absorbeert de vetmoleculen en vormt een vet-vezelcomplex.

Het werkt mechanisch in uw maag en heeft geen wisselwerking met uw lichaam. Afvallen zou driemaal sneller gaan dan wanneer je alleen een dieet volgt.

Bijwerkingen XLS Medical Vet Binder: Geen bijwerkingen bekend.

Stackers

Stackers zijn vetverbranders die ook zorgen voor een verminderd hongergevoel. Daarnaast moeten ze er ook voor zorgen dat de gebruiker meer energie krijgt. De ervaringen van mensen met Stackers lopen sterk uiteen. Sommige mensen ervaren inderdaad een verminderd hongergevoel, hebben meer energie en vallen inderdaad meer af.

Andere mensen krijgen juist last van vermoeidheid en ervaren nauwelijks positieve effecten. Bij het gebruik van Stackers is het echt nodig om voldoende te blijven bewegen om überhaupt baat bij het middel te hebben.

Stackers bevatten een forse dosis cafeïne, mensen die gevoelig zijn voor cafeïne doen er dus beter aan om dit product links te laten liggen.

Bijwerkingen van Stackers: Sommige mensen ervaren vermoeidheid en in zeldzame gevallen krijgen gebruikers last van hartkloppingen, wat een teken van gevoeligheid voor cafeïne kan zijn.

Werken afslankpillen echt?

Het slikken van afslankpillen kan helpen bij het verliezen van meer gewicht. Bij sommige mensen werkt het wel, bij anderen niet. Het is echter altijd beter om door middel van een gezond voedingspatroon en voldoende beweging gewicht te verliezen.

De hierboven beschreven middelen zijn eigenlijk alleen aan te raden als gewoon gezond leven, eten en bewegen niet genoeg is. Afslankpillen slikken zonder een goed dieet en voldoende beweging is zinloos, het effect zal dan minimaal zijn of zelfs helemaal uitblijven.

Afslankpillen tijdens en na de zwangerschap

Hoewel het misschien voor zich spreekt willen we tot slot benadrukken dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven geen gebruik moeten maken van afslankpillen. Tijdens je zwangerschap zal je gewicht toenemen. Kom je te veel aan? Probeer dit dan te beperken door te blijven bewegen en gezond te eten. Werkt dit niet, praat er dan over met je verloskundige of huisarts.

Na je zwangerschap zal de behoefte om zo snel mogelijk weer op je oude gewicht te komen misschien groot zijn. Toch is niet aan te raden om heel fanatiek te gaan lijnen.

Zeker wanneer je borstvoeding aan je baby geeft. Te weinig eten of het gebruik van afslankmiddelen kan namelijk een negatieve invloed hebben op je melkproductie. Goed en gezond eten en veel bewegen is ook in deze periode veruit het beste.