Afslankpillen worden steeds vaker gebruikt door mensen die graag gewicht willen verliezen. Maar werken afslankpillen echt? Er zijn in Nederland veel verschillende soorten afslankpillen verkrijgbaar welke allen hun eigen werking hebben. Met deze pillen is het, aldus de makers hiervan, mogelijk om veel gewicht te verliezen in korte tijd. De meeste afslankpillen onderdrukken het hongergevoel en/of zorgen voor een verminderde opname van vetten. In dit artikel lees je welke afslankpillen er zijn en wat hun werking is.

Moet je afslankpillen willen gebruiken?

Als we heel eerlijk zijn, zijn we geen voorstander van het gebruik van afslankpillen. De gezondste manier om af te vallen is en blijft een goed voedingspatroon in combinatie met voldoende beweging. Helaas is dit niet voor iedereen voldoende om op het gewenste gewicht te komen. Omdat afslankpillen wel steeds populairder worden wilden we er toch een artikel aan wijden. We bespreken hieronder de werking en eventuele bijwerkingen van de meest populaire middelen van dit moment. Heb je zelf ervaring (positief of negatief) met deze of andere afslankpillen, laat dan een reactie achter onderaan dit artikel, zodat andere lezers hier hun voordeel mee kunnen doen.

In het verleden waren er veel middelen op de markt die ronduit schadelijk waren voor de gezondheid. Vooral middelen met efedrine waren begin deze eeuw nog erg populair, maar hadden tal van negatieve bijwerkingen. Sinds 2004 zijn middelen met efedrine verboden in de vrije handel. Via internet is er echter nog wel aan te komen, voor wie zijn weg weet in de donkere krochten van het wereldwijde web. Begin hier niet aan, het middel is niet voor niets verboden.

Alli

Alli is wellicht de bekendste afslankpil in Nederland en wordt dan ook veelvuldig voor veel Nederlanders gebruikt. Deze afslankpil is een lichtere variant van de afslankpil Xenical. Echter is Xenical alleen op doktersrecept verkrijgbaar, terwijl je Alli bij de meeste drogterijen en apotheken kunt kopen. De afslankpillen Alli helpen bij het verliezen van gewicht, omdat deze een kwart van het vet dat jouw lichaam binnenkrijgt niet zal omzetten naar lichaamsvet. Hierdoor zal jouw lichaam dus veel minder vet aanmaken, en zul je dus al snel merken dat er een verschil in lichaamsgewicht zal zijn voor jou.

Je mag Alli alleen gebruiken als je minimaal achttien jaar bent. Daarnaast is het ook noodzakelijk om eerst een weeklang een vetvrij dieet te volgen, alvorens je begint met Alli. Hierdoor kan het lichaam alvast wennen aan de veranderingen, waardoor de bijwerkingen beperkt zullen blijven.

Bijwerkingen Alli: Dit middel kent geen ernstige bijwerkingen. Alleen winderigheid en zachte ontlasting zijn klachten die gebruikers regelmatig ervaren. Vooral gedurende de eerste tijd van het gebruik.
Lees meer over Alli

XLS Medical Vet Binder

XLS Medical claimt dat hun ‘vetbinder’ tot 28% van de vetten uit de voeding bindt. Daarnaast remt het de eetlust en zorgt het ervoor dat je minder naar zoetigheid zult verlangen. Het middel absorbeert de vetmoleculen en vormt een vet-vezelcomplex. Het werkt mechanisch in uw maag en heeft geen wisselwerking met uw lichaam. Afvallen zou driemaal sneller gaan dan wanneer je alleen een dieet volgt.
Bijwerkingen XLS Medical Vet Binder: Geen bijwerkingen bekend.
XLS Medical Vetbinder

Stackers

Stackers zijn vetverbranders die ook zorgen voor een verminderd hongergevoel en daarnaast moeten ze er ook voor zorgen dat de gebruiker meer energie krijgt. De ervaringen van mensen met Stackers lopen sterk uiteen. Sommige mensen ervaren inderdaad een verminderd hongergevoel, hebben meer energie en vallen inderdaad meer af.

Andere mensen krijgen juist last van vermoeidheid en ervaren nauwelijks positieve effecten. Bij het gebruik van Stackers is het echt nodig om voldoende te blijven bewegen om überhaupt baat bij het middel te hebben. Stackers bevatten een forse dosis cafeïne, mensen die gevoelig zijn voor cafeïne doen er dus beter aan om dit product links te laten liggen.
Bijwerkingen van Stackers: Sommige mensen ervaren vermoeidheid en in zeldzame gevallen krijgen gebruikers last van hartkloppingen, wat een teken van gevoeligheid voor cafeïne kan zijn.
Lees meer over Stackers

Het slikken van afslankpillen kan helpen bij het verliezen van meer gewicht. Bij sommige mensen werkt het wel, bij anderen niet. Het is echter altijd beter om door middel van een gezond voedingspatroon en voldoende beweging gewicht te verliezen. De hierboven beschreven middelen zijn eigenlijk alleen aan te raden als gewoon gezond leven, eten en bewegen niet genoeg is. Afslankpillen slikken zonder een goed dieet en voldoende beweging is zinloos, het effect zal dan minimaal zijn of zelfs helemaal uitblijven.

Afslankpillen tijdens de zwangerschap

Hoewel het misschien voor zich spreekt willen we tot slot benadrukken dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven geen gebruik moeten maken van afslankpillen.