Een yoghurt dieet is zeer eenzijdig en mag om die reden dan ook niet langer dan vier weken worden gevolgd. Het dieet bevat voornamelijk eiwitten en beperkt de inname van koolhydraten. Het tekort aan koolhydraten haalt het lichaam vervolgens uit de spieren. Om die reden mag het yoghurt dieet niet langer dan vier weken worden gevolgd.
Het dieet is, in tegenstelling tot wat op veel websites geschreven wordt, geen dagelijks dieet waarbij alleen maar yoghurt mag worden genuttigd. In de eerste twee weken moet namelijk om de dag een yoghurt-dag worden ingepland. In de derde week moet iedere derde dag van de week een yoghurt-dag worden gevolgd. Dat wil zeggen één yoghurt-dag gevolgd door twee ‘normale’ dagen. In de vierde week moet na drie ‘normale’ dagen een yoghurt-dag worden gevolgd.
Inhoudsopgave
Yoghurt-dag
Op de yoghurt-dag mag maximaal twee liter magere yoghurt worden genuttigd en moet minimaal twee liter water worden gedronken. Ook mag maximaal een gekookt ei, twee kopjes met drinkbouillon en 100 gram biefstuk of kipfilet genuttigd worden. Een yoghurt dieet bestaat dus uit iets meer dan alleen yoghurt, maar is bovendien erg minimaal. Belangrijke voedingsstoffen als suiker, vezels en vitamine zijn vrijwel verbannen. Het kan zelfs leiden tot duizeligheid, waartegen dan wel een druivensuiker mag worden ingenomen.
‘Normale’ dagen
De ‘normale’ dagen bestaat uit inname van slechts circa 1000 calorieën. Dat is zeer weinig, helemaal omdat de yoghurt-dag al heel weinig calorieën bevat. Tijdens deze dag mogen drie schaaltjes magere yoghurt, drie appels, 3 bruine boterhammen met mager beleg, 150 gram mager vlees, een aardappel en 200 gram groente worden genuttigd. Opgeteld is dat niet meer dan circa 1000 calorieën. Ofwel 50% van de dagelijkse behoefte van een vrouw en slechts 40% van de dagelijkse behoefte van een man.
Yoghurt dieet is een crashdieet
Het is dan ook niet vreemd dat een yoghurt dieet wordt gezien als een crashdieet. Om die reden mag het dieet ook niet langer dan vier weken worden gevolgd en is sporten tijdens het dieet vrijwel niet vol te houden. In korte tijd zullen de kilo’s er wel afvliegen, alleen vervallen veel personen in het oude patroon. Hierdoor vallen veel mensen in korte tijd veel kilo’s af, maar zitten de kilo’s er soms weer sneller aan. Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd.
Het dieet is dan ook alleen geschikt om, indien gewenst, voor de vakantie of fotoshoot een aantal kilo’s af te vallen. Uiteraard is het aanhouden van een gezonde levensstijl vele malen effectiever, dan het volgen van een crashdieet.
Yoghurt en afvallen
Ondanks dat een yoghurt dieet wordt gezien als een ongezond crashdieet, heeft yoghurt tijdens het afvallen wel enkele belangrijke voordelen. Allereerst is yoghurt gezond. Het is namelijk makkelijk te verteren, rijk aan eiwitten en zorgt voor een betere opname van bepaalde mineralen en vitamines. Tevens heeft yoghurt een positief effect op de stoelgang.
De voordelen van yoghurt zijn dus groot. Ook tijdens het afvallen biedt yoghurt een aantal bewezen voordelen. Het zorgt voor minder lekkere trek tijdens het dieet. Door yoghurt aan het dieet toe te voegen krijgt de bloedsuikerspiegel een beter niveau. Hierdoor heb je minder snel zoete trek, als koek of snoep.
Yoghurt bevat proteïne. Proteïne zorgt voor de opbouw van spieren. Hoe beter de spieropbouw, des te meer en beter calorieën verbrandt zullen worden tijdens inspanningen. Yoghurt en andere eiwitrijke voeding wordt dan ook veel geconsumeerd door sporters. Bovendien zorgt het voor een sneller herstel, waardoor minder lang en snel sprake is van spierpijn. Een yoghurt dieet daarentegen zorgt juist voor afname van de spieropbouw.
Uit een Iers onderzoek is onlangs gebleken dat meer kilo’s verloren gaan, wanneer yoghurt in het dieet is verwerkt. Tijdens het onderzoek werden de personen in twee groepen verdeeld. Beide groepen aten iedere dag 500 calorieën minder dan het lichaam nodig had. De ene groep at geen yoghurt en de andere groep at drie schaaltjes yoghurt per dag. Ondanks dat de hoeveelheid calorieën gelijk was per groep, verloren de personen uit de groep met yoghurt 22% meer gewicht dan de andere groep. Het is dan ook niet vreemd dat veel onderzoekers beweren dat yoghurt zorgt voor de regulering van vetopslag.
Yoghurt dieet of yoghurt tijdens dieet
Een yoghurt dieet is dus niet aan te raden. Het toevoegen van yoghurt aan een dieet daarentegen wel. Tijdens een dieet heeft yoghurt namelijk enorme voordelen. Het toevoegen van yoghurt aan een dieet is dus raadzaam. In veel gevallen zit yoghurt al in een dergelijk dieet. Is dit niet het geval? Schroom dan niet om een maaltijd te vervangen voor yoghurt. Kies voor magere yoghurt of Griekse 0% yoghurt. Deze twee varianten bevatten de minste hoeveelheid calorieën. Zonder suiker uiteraard.
Nog geen reacties! Wees de eerste.