Het is helemaal niet verkeerd om zo nu en dan een lekker biertje te drinken of een drankje te nuttigen. Sterker nog, volgens verschillende onderzoeken zou het gezond zijn om dagelijks een glas rode wijn te drinken*. Maar wanneer drink je nu teveel alcohol? Ben je iemand die veel of regelmatig drinkt? Probeer dan alcohol te matigen. Alcohol is de veroorzaker van veel lichamelijke problemen, aandoeningen en ziektes.

* Rode wijn bevat dan wel stoffen die goed zijn voor je gezondheid. Rode wijn bevat echter zo weinig van deze stoffen dat je tientallen liters per dag zou moeten drinken voor het echt een effect op je gezondheid heeft.

Wat is alcohol eigenlijk?

Alcohol is gewoon een natuurproduct. Alcohol ontstaat door gisting van druiven of gerst. Een natuurlijk proces van gisting stopt bij veertien tot vijftien procent alcohol. Hogere alcoholpercentages worden verkregen door afkoeling of juist verhitting van alcoholhoudende dranken. Zonder suikers kan er geen vergisting optreden. Gist is een piepklein organisme dat suiker kan omzetten in alcohol. Dit laatste is in feite een afvalproduct.

Wanneer drink ik teveel?

Het is belangrijk om je alcoholconsumptie te matigen. Hieronder gaan we daar verder op in. Maar wanneer drink je teveel alcohol? Het is afhankelijk van diverse factoren hoeveel alcohol een persoon kan drinken zonder dat dit schadelijk is voor de gezondheid. Zo wordt gekeken naar de leeftijd, sekse, lichaamsgewicht en in mindere mate ook de gewenning. Over het algemeen is alcohol drinken niet schadelijk indien (mannen) je niet meer dan 2 glazen drinkt per dag. Voor vrouwen wordt geadviseerd om niet meer dan 1 glas alcohol te nuttigen per dag. Alles daarboven is doorgaans slecht voor je gezondheid.

teveel alcohol

Afhankelijk van alcohol

Een andere belangrijke graadmeter om te bepalen of alcohol een probleem vormt is de geestelijke afhankelijkheid. Zoals gezegd is af en toe een drankje drinken helemaal geen probleem. Als je echter merkt dat je nog maar slecht zonder alcohol kunt is het tijd om eens goed na te denken. Op het moment dat het invloed heeft op je stemming als je eens een avond niet kan drinken, dan is er wellicht sprake van een verslaving. En zoals je hieronder kunt lezen kan dat ernstige gevolgen hebben.

Gevolgen van teveel alcohol drinken

Drink je teveel alcohol? Dan moet jij je echt zorgen gaan maken voor je gezondheid. De lichamelijke, negatieve effecten zijn al snel merkbaar maar de gevolgen voor de langere termijn moet je ook zeker niet onderschatten. Langdurig en overmatig alcoholgebruik leidt altijd tot lichamelijke problemen en vaak ook psychische problemen. Hieronder doen wij een opsomming van de mogelijke schadelijke gevolgen van teveel alcohol drinken en dat gedurende een langere periode.

Geheugenstoornis
Verminderende weerstand
Keel- en mondkanker
Leverschade
Zenuwpijnen
Impotentie
Darmkanker
Suikerziekte
Hartproblemen
Hoge bloeddruk
Migraine
Veroudering van de huid
Overgewicht
Slokdarmkanker
Diverse psychische klachten

De oude slogan “Drank maakt meer kapot dan je lief is” is dus absoluut waar. Heb je er moeite mee om je te beperken tot af en toe een drankje, grijp dan zo vroeg mogelijk in. Voordat er echt sprake is van een alcoholverslaving. Als je vroeg ingrijpt is de kans groter dat je kan voorkomen dat je echt inde problemen komt. Hoe langer je overmatig drinkt, hoe groter de kans dat je zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk bent van drank.

Bespreek problemen met alcohol met je huisarts

Heb je het gevoel dat je jezelf niet meer volledig in de hand hebt en meer alcohol drinkt dan goed voor je is? Twijfel dan niet en neem contact op met je huisarts. Je huisarts kan je helpen en je eventueel doorverwijzen. Laat schaamte geen excuus zijn om niet naar je huisarts te stappen. Honderdduizenden mensen in Nederland drinken teveel alcohol. Je bent dus zeker niet de enige.