Wil je graag je zelfvertrouwen vergroten? Je bent er misschien al een tijdje mee bezig. Maar wat zijn nu de manieren om echt zelfvertrouwen te krijgen? Want uiteindelijk wil jij vertrouwen krijgen in wie je bent, wat je kunt of graag doet. Zodat je niet langer beperkt bent.
Je voelt je misschien beperkt in wat je doet. Dat komt vaker voor. Je beperkt voelen heeft een aantal verschillende oorzaken. Je kunt denken aan de manier hoe je naar jezelf kijkt. Hoe je denkt dat anderen naar je kijken. Of omdat je angst hebt dat iets niet lukt.
Inhoudsopgave
Onzekerheid gaat niet vanzelf weg
Het gevoel dat je beperkt gaat meestal samen met slapeloze nachten, stress, buikpijn of een ziek gevoel. Als je daar niets aan doet gaat het niet vanzelf over. Je hebt daarom vaak hulp nodig om hiermee aan de slag te gaan. En die hulp is er ook voor je. De een komt op afspraak bij de huisarts of praktijkondersteuner. Waar de ander deelneemt aan een training in weerbaarheid. Maar ondanks het ongekend grote succes maken nog altijd weinig mensen gebruik van online cursussen. Waarmee je ook praktijk gericht werkt om je zelfvertrouwen te vergroten.
Natuurlijk, je moet doen waar je zelf volledig achter staat. Een praktijkondersteuner, coach of de psycholoog kan je vaak een heel eind vooruit helpen. Maar helaas duren die contactmomenten vaak maar een halfuur of zelfs korter.
In dat geval is het ontzettend fijn om ook thuis aan de slag te kunnen. Door te lezen over wat het nu is, zelfvertrouwen of het ontbreken ervan. Maar ook door aan de slag te gaan met de stappen die je echt vooruit helpen. Ik hoop je dan ook meer informatie te geven.
Wat betekent het gebrek aan zelfvertrouwen?
Jij staat misschien niet graag in de belangstelling. Gaat vergaderingen of bijeenkomsten graag uit de weg. En zorgt er liever voor dat je vooral niet hoeft te spreken als er een groep mensen aanwezig is. Het zijn allemaal manieren waarop het tekort aan zelfvertrouwen zich kan uiten. Maar waarom zou dit verkeerd zijn? Het is tenslotte ontzettend menselijk om spanningen te hebben bij iets wat zeker niet alledaags is.
Het is ook zeker niet verkeerd, ontzettend veel mensen hebben weinig zelfvertrouwen. De een heeft er alleen meer hinder van dan een ander. Dat ligt echt aan het leven, de omgeving of het werk dat je doet of hebt.
Dat gebrek aan zelfvertrouwen je behoorlijk kan hinderen staat vast. Het kan zowel binnen sociale activiteiten in de weg staan. Als tijdens werk of bij het uitvoeren van hobby of sport. Zodat je van de activiteiten waar je normaal graag bezig bent tegenzin merken. Omdat het niet meer lukt om het voor elkaar te krijgen zoals je voor ogen had. Of omdat je de druk voelt dat je moet presteren. Het kan allemaal tegen je werken.
Wat kan ik doen om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
Je kunt op verschillende manieren aan je zelfvertrouwen werken. De meest genomen stap is op gesprek bij een huisarts. Die je vaak een doorverwijzing naar de praktijkondersteuner of coach zal voorstellen. Dat is de eerste stap die je misschien maakt. Wat je zeker kunt zien als overwinning.
De vervolgstap heeft vrijwel altijd te maken met het krijgen van inzicht. Hoe ziet de situatie eruit. Ben je blij met wie je bent. Wat zou je willen of wat moet je veranderen in je leven.
Dit inzicht heb je nodig om er vervolgens te weten waarmee je aan de slag kunt. Om te werken aan je zelfvertrouwen. Waarbij het doel is om deze te vergroten. Door het inzicht kun je dat ontzettend concreet maken. Waardoor je meer kans hebt om daadwerkelijk te veranderen.
Naast een verwijzing via een huisarts kun je ook zelf de eerste stap maken. Er zijn op het internet een aantal praktische cursussen te vinden. Deze cursussen hebben een voordeel ten opzichte van een traject via de huisarts. Je kunt bijvoorbeeld werken aan je zelfvertrouwen, op die momenten dat je er behoefte aan hebt. Dat is prettig, omdat je bij behandelaars of specialisten vaak korte contact momenten hebt.
Een online traject is dus zeker zinvol om zelfvertrouwen te vergroten. Maar je moet hierbij wel de discipline hebben om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Wat je waarschijnlijk wel hebt.
Wat als het mij niet lukt? Mijn zelfvertrouwen vergroten.
Deze angst is goed te begrijpen. Je hebt misschien ook al verschillende trajecten doorlopen. Maar je moet nieuwe inzichten krijgen, mogelijkheden benutten of ermee bezig zijn ook een kans geven. Als je verwacht dat je vanaf morgen parachute durft te springen, die verschrikkelijke achtbaan instapt of ineens een toespraak durft te geven voor 100 mensen. Dan ga je met de verkeerde insteek aan de slag.
Maar wanneer je meer plezier wilt beleven in wat je doet. Weer kan geven om wie je bent. Of trots wil zijn op wat je kan. Dan moet je zelfvertrouwen vergroten je zeker lukken. Want daarop zijn deze cursussen, coaching of gesprekken met een specialist ingericht.
Zodat je kunt werken aan je eigenwaarde. Wat je veel rust geeft bij alles wat je doet. Waardoor de buikpijn, het zieke gevoel of piekergedrag drastisch zal verminderen.
Ga jij aan de slag om je zelfvertrouwen te vergroten?
Nog geen reacties! Wees de eerste.