Over zwanger worden gaan veel hardnekkige fabels rond. De meeste kunnen weinig kwaad, maar het opvolgen van sommige dubieuze adviezen zou er juist voor kunnen zorgen dat je de kans op een zwangerschap verkleind. Sommigen van deze fabels zijn een lange tijd geleden bedacht en worden nog van generatie op generatie verteld.

Het is het beste om achtenveertig tot tweeënzeventig uur na je eisprong seks te hebben

Deze fabel gaat al tijden mee. Echter kan deze niet verder van de waarheid zijn. Wanneer bij de vrouwen de eisprong optreedt zal de eicel niet langer dan twaalf uur in leven blijven. Door zo laat na de eisprong seks te hebben zul je dus ook niet zwanger raken. De vijf dagen vóór én de dag van de eisprong zijn de zes beste dagen om seks op te hebben wanneer je probeert zwanger te worden.

Ondersteboven staan na de seks zal de kansen op een zwangerschap vergroten

Deze fabel klinkt eigenlijk heel logisch en juist daardoor lijkt deze waar te zijn. Ondersteboven staan zal er voor zorgen dat de zwaartekracht zijn werk zal doen en het sperma in de baarmoeder zal laten komen. Dit is echter niet waar. Niet alleen zal het niet helpen om de sperma in de eicel te laten komen, het kan ook serieuze schade aan de hersenen tot gevolg kunnen hebben wanneer je lange tijd ondersteboven staat. Wat je wel kunt doen na de seks is dertig minuten in bed blijven liggen. Hierdoor zorg je er voor dat het sperma vrij in jouw lichaam kan bewegen en zo jouw baarmoeder in kan komen om de eicel te bereiken.

Er is niets aan onvruchtbaarheid te doen

Wanneer stellen zwanger proberen te worden en een aantal maanden onsuccesvol geweest zijn, dan nemen zij aan dat zij onvruchtbaar zijn en er geen hoop is op een baby. Dit is echter niet waar. Stellen zouden allereerst een aantal simpele dingen moeten doen om hun vruchtbaarheid te verhogen. Wanneer je dan nog steeds geen succes hebt kun je altijd nog advies aan je dokter vragen. Dokters kunnen je helpen met het bestrijden van onvruchtbaarheid. Maak je geen zorgen, driekwart van alle stellen heeft vruchtbaarheidsproblemen en toch krijgt tachtig procent van deze stellen uiteindelijke een baby.

Door seks te hebben op de veertiende dag van je ongesteldheid zal je de grootste kans hebben om zwanger te worden

Dit is een fabel, omdat het gebaseerd is op een perfecte ovulatiekalender. In een perfect ovulatiekalender is de menstruatiecyclus precies achtentwintig dagen lang en zal de eisprong optreden op de veertiende dag van je ongesteldheid. Echter hebben de meeste vrouwen helemaal niet de perfecte ovulatiekalender, waardoor dit dus niet waar is voor de meeste vrouwen. Door simpelweg je basale lichaamstemperatuur te meten en zo uit te rekenen wanneer je eisprong optreedt, kun je er achterkomen op welke dag je eisprong optreedt.

Op de dag van de eisprong moet je zo vaak mogelijk seks hebben

Wanneer je seks hebt op de dag van de eisprong is het aan te raden om tweemaal seks te hebben. Één keer in de ochtend en ’s avond nog één keer. Door meer dan twee keer seks te hebben op de dag van de eisprong zullen je kansen op een zwangerschap helemaal niet vergroot worden. Nadat je één keer seks gehad hebt heeft het sperma van de man tijd nodig om weer tot een goede kwantiteit te komen. Door meerdere malen per dag seks te hebben kan de kwantiteit van het sperma niet meer vergroot worden, dus zullen je kansen om zwanger te worden niet vergroten, maar verkleinen.

Vrouwen zijn degene met vruchtbaarheidsproblemen

Deze fabel is al zeer oud. Het schijnt zo te zijn dat meer vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen dan mannen met vruchtbaarheidsproblemen zijn. Dit is niet waar. Van elke 100 koppels met vruchtbaarheidsproblemen zijn er 40 koppels waarbij de man vruchtbaarheidsproblemen heeft, 40 koppels waarbij de vrouw vruchtbaarheidsproblemen heeft en 20 koppels waarbij zowel de man als de vrouw vruchtbaarheidsproblemen heeft.

Wanneer je nog niet minimaal een jaar bezig bent om zwanger te worden zal de dokter je niet helpen

Dit is niet waar. Het is zelfs zeer belangrijk om een afspraak met de dokter te maken voordat je gaat proberen om zwanger te worden. Wanneer je er aan denkt om zwanger te worden, is het goed om naar de dokter te gaan om te checken of jullie beiden wel in goede gezondheid zijn en of er misschien iets is dat jullie aan jullie levensstijl kunnen veranderen. Soms kan het zijn dat jullie medicijnen slikken die voor de vruchtbaarheid zeer slecht zijn, waardoor jullie minder vruchtbaar zijn. Praat met je dokter of je kunt stoppen met het nemen van deze medicijnen. Stop nooit zomaar met het innemen van je medicijnen zonder het aan je dokter te vragen, dit kan namelijk tot een zeer slechte gezondheid leiden.

Als een vrouw geen orgasme heeft kan zij niet zwanger raken

Wanneer je seks hebt is het niet nodig voor een vrouw om een orgasme te krijgen als je zwanger wilt worden. Of de vrouw nou seks heeft of niet, het ei zal nog steeds klaar zijn om bevrucht te worden wanneer de eisprong optreedt. Het is alleen belangrijk voor een man om een orgasme te krijgen, omdat het sperma vrijkomt wanneer de man een orgasme krijgt.

Je kunt niet zwanger worden wanneer je ongesteld bent

Dit is niet waar voor sommige vrouwen. Wanneer je een menstruatiecyclus hebt welke er voor zorgt dat de eisprong optreedt rond de tijd van je ongesteldheid dan kan dit nog steeds tot zwangerschap leiden wanneer je seks hebt als je ongesteld bent. Het is het beste om bij te houden wanneer de eisprong optreedt door te kijken wat voor menstruatiecyclus je hebt. Wanneer je weet wat voor cyclus je hebt kun je uitrekenen of je zwanger kunt worden tijdens je ongesteldheid of niet.

Hoestsiroop vergroot de kans op een zwangerschap

Dit is één van de bekendste fabels. Er wordt gezegd dat wanneer een vrouw veel hoestsiroop drinkt  haar vruchtbaarheid hierdoor vergroot wordt, en dus ook haar kansen om zwanger te worden. Dit is echter niet waar. Hoestsiroop en zwangerschap staan volledig los van elkaar.

Dit was een lijst van de 10 fabels over zwanger worden. Het is belangrijk om je kansen te vergroten door een hoop goede dingen te doen, maar het geloven van deze fabels kan er juist voor zorgen dat je de vruchtbaarheid verslechtert en hierdoor de kansen op een zwangerschap verkleint. Wanneer je niet zeker bent of bepaalde medicijnen, methodes of oefeningen goed zijn voor jouw lichaam of gezondheid, ga dan altijd een gesprek aan met de dokter. Je dokter weet alles van jouw achtergrond en weet dus wat het beste is voor jou in deze situatie.