Voor de meeste mensen is stoppen met roken moeilijk. Dat is niet vreemd, want nicotine is een zeer verslavende stof. Sigaretten zijn zowel geestelijk, als lichamelijk ontzettend verslavend.

Vrijwel elke roker beseft dat het beter is om te stoppen. Het is duur, ongezond en je wordt er over het algemeen niet knapper van. Voor veel rokers is de belangrijkste reden om te stoppen het voorkomen van ernstige ziektes op latere leeftijd. Ziektes als COPD en longkanker treden meestal pas op latere leeftijd op.

Wat veel mensen niet beseffen is dat de positieve effecten van stoppen met roken als heel snel merkbaar zijn. Je zal je al snel gezonder voelen. Dat kan een grote motivatie zijn om door te zetten als je stopt.

De grote schoonmaak in je lichaam

Je lichaam krijgt eindelijk geen toxische stoffen meer binnen en al vrij snel na het stoppen begint al de grote schoonmaak van binnenuit. Hierbij komt slijm los uit de longen en zal je zweet de eerste tijd wat extra gaan ruiken.

Stoppen met roken is lastig, maar…

Stoppen met het roken is voor sommigen erg lastig. Naast dat nicotine een verslavende stof is en je lichaam eraan moet wennen dat het niets meer hiervan binnen krijgt, is het roken vooral een psychologische verslaving. Het zit letterlijk en figuurlijk in je hoofd. Roken wordt vaak geassocieerd met gezelligheid of juist het tegengaan van verveling.

Daarbij komt dat vrijwel iedere verstokte roker rookt op vaste momenten. Bijvoorbeeld na het eten, of in de ochtend tijdens het koffiedrinken. Daarnaast roken er veel mensen en is tabak vrijwel overal te koop. Het is dan lastig om telkens de verleiding te weerstaan.

Om het stoppen met roken voor jou gemakkelijker te maken, is het belangrijk dat je stilstaat bij de positieve effecten van stoppen met roken. En gelukkig… Al na zo’n 20 minuten merk je de allereerste positieve effecten al!

Als je nu stopt met roken, dan…

Al vrij snel merk je de positieve effecten van het stoppen met roken. Al na 20 minuten daalt je bloeddruk en je hartslag normaliseert zich. De kansen op het krijgen van een hartaanval verminderen daardoor meteen. Tevens herstelt je bloedsomloop zich weer.

Soms voelen ex-rokers al binnen enkele uren tintelende tenen en vingers, omdat het bloed je lichaam beter doorstroomt. Bij mannen met erectieproblemen zijn de effecten van het stoppen met roken ook vrij snel merkbaar, aangezien ook de bloedvaten in de penis weer open gaan staan.

Binnen 8 tot 24 uur

De koolmonoxide- en nicotinewaarden zijn gedurende deze periode (8 uur) in je bloed al vermindert met de helft! Je krijgt meer zuurstof binnen, waardoor jij je soms zelfs wat duizelig kan voelen. Dit is een positief teken! Na 24 uur is de hoeveelheid koolmonoxide in het bloed verdwenen. Je huid krijgt meer zuurstof, waardoor je er gezonder uit gaat zien. En dat al na 24 uur!

Binnen 24 uur begint ook je lichaam al met de grote schoonmaak. Zo zal slijm uit je longen verwijdert worden en worden afvalstoffen, die zich gedurende je rookperiode hebben opgestapeld, uit je lichaam gehaald. Vaak gaat stoppen met roken gepaard met heftige hoestbuien of een kriebelhoest. Dit komt doordat je longen nieuw longweefsel aanmaken.

Binnen 2 dagen

Er is binnen 2 dagen al geen nicotine meer in je lichaam. Daarnaast zal je al snel merken dat je smaak- en reukvermogen het weer beter gaan doen. Je zult meer ruiken en beter proeven. Ook hier geldt weer dat je duizelig kan worden, doordat je lichaam de nicotine begint te missen.

Na ongeveer 3 dagen

Eindelijk zijn de bronchiën in je longen ontspannen. Je kunt weer veel gemakkelijker ademhalen. Nog steeds kan je duizelig zijn omdat het lichaam de nicotine mist. Je bent echt begonnen met afkicken. Wel begint je energie weer terug te komen; je gaat je steeds iets fitter voelen!

Na 14 dagen tot 12 weken

Natuurlijk, door af te kicken kan jij je soms behoorlijk ellendig voelen. Maar onthoud dat dit altijd hoort bij het afkicken. Sommige ex-rokers voelen zich zelfs depressief. Je krijgt na 14 dagen steeds meer zin in roken maar daarnaast ga jij je steeds fitter en energieker voelen. Wat heb jij het liefst? Waar ga je voor? Blijf volharden in het stoppen en probeer deze periode te overbruggen. Het einde is in zicht…

Ondertussen zie je er weer stralend uit, omdat je huid weer voldoende zuurstof en dus belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Je conditie is binnen 12 weken alweer bijna op het niveau van mensen die nog nooit gerookt hebben. Je smaak- en geurvermogen is weer dermate goed dat je weer echt kan genieten van eten en je bent na 12 weken niet meer verkouden of kortademig.

Na 3 maanden

Je krijgt veel meer eetlust. Je zult niet in gewicht aankomen als je gezond eet. Doe alle ongezonde snacks de deur uit en eet fruit, noten of zaden als gezonde tussendoortjes.

Na een jaar

De kans op het krijgen van een hartaanval is gehalveerd!

Na 5 jaar

De kans op het krijgen van een beroerte is ook gehalveerd.

Na 10 jaar

Je hoeft niet meer zo bang te zijn dat je longkanker krijgt ten gevolge van het roken. De kans daarop is namelijk nog maar de helft. Je longen hebben zich vrijwel helemaal vernieuwd.

Stoppen met roken doe je dus niet alleen voor later

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het dus niet alleen voor de verre toekomst beter om te stoppen. Hoewel het moeite zal kosten om geen sigaret op te steken, zijn de eerste positieve effecten als binnen een dag merkbaar.