Te snel klaarkomen (of premature ejaculatie) is een vervelend probleem. Een probleem waar weinig over gesproken wordt. Toch heeft maar liefst 25 tot 30 procent van de mannen er last van. Bij een groot deel van deze mannen, maar ook bij hun partners levert dit veel frustraties op. Het kan het een zeer negatieve invloed hebben op het seksleven en zelfs de relatie.

Wanneer wordt er gesproken over premature ejaculatie?

In de regel wordt er gesproken over te snel klaarkomen als de man binnen 2 minuten nadat hij de vrouw penetreert tot een orgasme komt. Sommige mannen komen zelfs al voor ‘de daad’ of binnen enkele seconden klaar. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om van elkaar te genieten. Toch kan het een behoorlijke smet op je seksleven zijn. Zelfs als de vrouw het oprecht geen punt vindt, kan het de nodige onzekerheid opleveren bij de man.

Zoals gezegd heeft 25 a 30 procent van de mannen regelmatig of altijd last van te snel klaarkomen. Het aantal mannen dat denkt aan deze kwaal te lijden ligt nog heel wat hoger. Met name door de porno industrie hebben veel mensen een vertekend beeld van het uithoudingsvermogen van de man. In de betreffende films lijken mannen hun orgasme met het grootste gemak een half uur vol te houden. De werkelijkheid is dat een vrijpartij normaalgesproken 6 tot 10 minuten duurt. Hierbij rekenen we het voorspel niet mee.

Oorzaken van te snel klaarkomen

Snel klaarkomen kan veel verschillende oorzaken hebben. Het goede nieuws is voor vrijwel elke oorzaak bij de meeste mannen een remedie is. Wel is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van het probleem is. Verschillende oorzaken, vragen namelijk om verschillende oplossingen.

Te snel klaarkomen door overgevoeligheid van de penis

Op het fysieke vlak kan er sprake zijn van overgevoeligheid van de penis. De man is hierdoor niet in staat is zijn orgasme tegen te houden. Dit is de meest voorkomende fysieke oorzaak. In mindere mate kunnen mannen ook een afwijkende hormoonhuishouding hebben. Dit kan er ook voor zorgen dat je sneller klaarkomt. In zeer zeldzame gevallen kan premature ejaculatie veroorzaakt worden door beschadiging van de zenuwen. Bijvoorbeeld als gevolg van een operatie.

Stress als oorzaak

Op psychologisch vlak zijn de oorzaken meer divers. Stress is niettemin de grootste oorzaak. Stress veroorzaakt op het werk, in de relatie of door welke oorzaak dan ook kan er voor zorgen dat je je niet goed kunt ontspannen. Door die spanning en mogelijk gebrek aan focus is het voor een man vrijwel ondoenlijk om een orgasme tegen te houden. Vaak is het ook juist de seks die de stress veroorzaakt. Onzekerheid over de prestaties in bed, of juist de angst om snel klaar te komen kunnen te veel spanning opleveren. Tot slot kan het ook simpelweg zijn dat de man te opgewonden is en daardoor nauwelijks of geen controle over zijn orgasme heeft.

Wat de oorzaak van de stress ook is. Het is belangrijk om deze spanning weg te nemen. Neem uitgebreid de tijd voor seks. Probeer voorafgaand al iets leuks te doen samen. Als de stemming goed is, is ontspannen veel makkelijker. Zijn er momenten dat je het langer volhoudt in bed? Denk dan eens na wat er in die situatie anders was. Waardoor je mogelijk minder gespannen was.

Een kwestie van gewoonte

Een andere oorzaak die vaak genoemd wordt is “gewoonte”. Voor veel jonge mannen is masturbatie de eerste kennismaking met seks. Uit angst om betrapt te worden helpen jongens zichzelf vaak zo snel mogelijk naar een hoogtepunt. Op deze manier leren ze niet om hun orgasme te controleren. In dit geval ligt de remedie meestal in de wijsheid “oefening baart kunst”.

Onzekerheid en spanning

Te snel klaarkomen kan ook veroorzaakt worden door onzekerheid en spanning. Heb je het gevoel dat je te gespannen bent tijdens seks? Dan is de kans groot dat hier de oorzaak van het probleem ligt. Als je te gespannen bent, is het moeilijk om je orgasme te controleren. Het feit dat je bang bent om weer snel klaar te komen, zal mogelijk al spanning geven. Dit helpt natuurlijk niet.

Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen. Een uitgebreid voorspel kan hierbij helpen. Elkaar masseren kan ook helpen om te ontspannen. Bedenk eens goed wat jou kan helpen om te ontspannen. Probeer het echter niet met alcohol. Drank kan zeker helpen om te ontspannen. Het zorgt er echter ook voor dat je minder controle over je spieren hebt. Het gevolg kan zijn dat je juist nog sneller klaarkomt.

Te snel klaarkomen voorkomen

Als je denkt gewenning bij jou de oorzaak is, is het belangrijk om je lichaam te leren kennen. In het eerste stadium is masturberen de beste optie. Doe dit rustig en ontspannen in een situatie waarin je niet zomaar betrapt kan worden. Stop een aantal keer als je je orgasme aan voelt komen, probeer je goed te concentreren op het gevoel in je onderbuik.  Probeer je spieren in die regio vervolgens zoveel mogelijk te ontspannen. Op deze manier ga je steeds beter voelen wat er in je lichaam gebeurt en wat de invloed van het aanspannen en ontspannen van je spieren heeft.

Op korte termijn zullen we een uitgebreid artikel over het uitstellen van je orgasme schrijven. Er zijn namelijk tal van manieren om zelfstandig, maar ook met hulp van je partner meer controle en zonder medicijnen of hulpmiddelen je orgasme te vertragen.

Middelen tegen te snel klaarkomen

Als premature ejaculatie veroorzaakt wordt door overgevoeligheid van de penis is hier voor de meeste mannen een vrij eenvoudige oplossing voor. Er zijn verschillende cremes en zalfjes in de handel die het gevoel in je penis iets kunnen verdoven waardoor het makkelijker wordt om je orgasme uit te stellen.

Hieronder noemen we de bekendste:

durex performaDurex Performa condooms
De top van deze condooms bevatten een licht verdovende substantie. Dit zorgt ervoor dat de gevoeligheid van de eikel iets afneemt.

Voordelen:Goedkoop als je toch al gebruikt maakt van condooms;Verdoofd niet te veel;De verdovende stof komt niet in contact met de vagina;Even veilig als normale condooms.

Nadelen:Voor sommige mannen is het effect te klein;Het duurt 1 a 2 minuten voor een voelbaar effect. Voor een juiste timing is het dus zaak om wat tijd te winnen tussen het omdoen van het condoom en de penetratie.
Verkrijgbaar bij:
Bol.com
Bull power delay gel
Het aanbrengen van de gel op en rond de eikel veroorzaakt een verkoelend en verdovend effect. Begin met een kleine hoeveelheid en bouw dit indien nodig op.

Voordelen:
– Verdoofd niet te veel bij normaal gebruik;
– Trekt redelijk snel in.

Nadelen:
– Het effect duurt vrij kort;
– Overmatig gebruik kan ervoor zorgen dat het effect te sterk is waardoor het lastig wordt om een erectie te krijgen of te behouden.
Verkrijgbaar bij:
Bol.com
emla cremeEmla crème
Emla crème is een zalf die de huid plaatselijk verdoofd. De crème maakt de huid van de penis en de eikel minder gevoelig voor prikkels. Dit helpt in veel gevallen bij het uitstellen van je orgasme. Dit middel wordt vaak door artsen voorgeschreven voor de behandeling van premature ejaculatie.

Voordelen:
– Werkt bij vrijwel alle mannen;
– Sterk effect;
– Geen invloed op de kwaliteit van het orgasme;
– Het effect houdt lang aan.

Nadelen:
– Duur in aanschaf. Een tube gaat wel heel lang mee. Je hebt namelijk per keer maar heel weinig nodig.
– Kijk uit dat je niet teveel gebruikt. Dit middel verdooft de plek waar je het op smeert erg sterk. Gebruik je teveel? Dan kan het lastig worden om een erectie te krijgen.
Verkrijgbaar bij:
Online Apotheek
Op doktersrecept

Wordt te snel klaarkomen bij jou veroorzaakt door te grote opwinding of stress? Dan zul je moeten zoeken naar manieren om beter te ontspannen. Er zijn tal van manieren om dit te bereiken. Wat wel en niet werkt, verschilt per persoon. Wat je in ieder geval kunt proberen is om de tijd te nemen voor seks. Liever geen vluggertjes dus. Tijdsdruk helpt niet. Wat ook voor veel stellen werkt is om elkaar eerst uitgebreid te masseren voor je verder gaat. Dit kan zeker helpen om te ontspannen.

Met name wanneer de opwinding te groot is, kan je informeren of het middel Priligy wellicht kan helpen in jouw situatie. Dit middel is verkrijgbaar bij Treated.com of op recept van je huisarts. Priligy is het eerste echte medicijn voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing en schijnt bij veel mannen te werken.