Het is een probleem waar veel mannen en vrouwen mee kampen en waar maar zelden over gesproken wordt. Weten wat je zoekt in een toekomstige partner. Veel mensen hebben geen flauw idee. Sommige mensen hebben zelfs een totaal verkeerd beeld van wat voor hem of haar belangrijker is in een potentiƫle partner en belanden daardoor keer op keer in relaties die gedoemd zijn te mislukken.

Natuurlijk kan ik je in dit artikel niet vertellen welke partner bij je past en wat voor jou belangrijk is,maar ik hoop je wel wat handvaten te kunnen bieden om er zelf achter te komen wat voor jou belangrijk is in een partner en een relatie.

Uiterlijk

Mannen vallen op slanke blondines met een flinke bos hout voor de deur. Vrouwen vallen voor mannelijke mannen met een brede borstkas en een sixpack. Dit is misschien wat kort door de bocht, maar beeld jezelf afhankelijk van wat voor jou interessant is een man of vrouw in die in het algemeen als hyperaantrekkelijk wordt beschouwd.

Veel mensen laten hun oog vallen op iemand die door de massa als aantrekkelijk wordt bestempeld, maar is dit ook echt waar jij op valt. Je eigen fantasie is een goed gereedschap om uit te vinden wat in fysiek opzicht jouw smaak is. Sluit je ogen en beeld je in dat je met een man of vrouw met het ideale uiterlijk. Wat doet het met je als die vrouw in je gedachten volslank is, of als die man tenger is in plaats van breed en gespierd. Ga in gedachten de opties af en registreer wat je voelt. Misschien komt hier iets verrassends uit.

Innerlijk

De discussie over wat belangrijker is, uiterlijk of innerlijk, die wil ik hier niet aangaan. Een feit is dat het uiterlijk er met de jaren, in de meeste gevallen, er niet op vooruit zal gaan. Op de lange termijn zal het karakter van iemand toch grootendeels bepalen of je je prettig voelt bij iemand. Ga eens bij jezelf na bij welke mensen uit je omgeving (familie, vrienden, collega’s, enz.) je je altijd op je gemak voelt en vraag jezelf eens af welke karaktereigenschappen bij de betreffende persoon hiervoor verantwoordelijk zijn.

Stel jezelf eens voor dat je voor een langere periode met iemand samen zou zijn. Zou dat prima gaan, of zou je je al snel aan bepaalde eigenschappen van iemand gaan irriteren. Als het laatste het geval is. Welke eigenschappen zorgen daar dan voor.

Vraag jezelf eens af of het echt wel zo belangrijk is dat je toekomstige partner een carrieretijger is, of is het misschien wel veel belangrijker dat hij of zij gewoon iets doet wat hem of haar gelukkig maakt.

Is het wel zo belangrijk dat hij altijd het hoogste woord voert en altijd iedereen aan het lachen maakt, of gaat het erom dat jullie plezier kunnen hebben als je samen bent en dan altijd een glimlach op jouw gezicht kan toveren.

Interesses en opleiding

Natuurlijk is het wel zo prettig als je wat gedeelde interesses hebt, maar is het werkelijk noodzakelijk dat hij ook gek op paarden is, of dat zij elk weekend komt kijken bij de voetbal? Natuurlijk is het leuk om gedeelde passies te hebben, maar is het juist ook niet goed om allebei je eigen bezigheden te hebben? Zolang je geĆÆnteresseerd bent in elkaar zal je om gespreksstof toch niet verlegen zitten.

Ook een gelijk opleidingsniveau is niet zaligmakend. Iemands opleidingsniveau zegt niet alles over iemands intelligentie. Het is niet bepalend voor iemands kijk op de wereld. Evenmin bepaalt het of iemand een brede interesse heeft of niet. Een opleiding bepaalt maar voor een deel iemands ontwikkeling.

De moraal van dit verhaal

Kijk eens wat breder dan het ideale plaatje dat je wellicht in je hoofd hebt. Misschien bestaat die ideale man of vrouw niet, of blijkt de man of vrouw die perfect in jouw ideale plaatje past toch helemaal niet zo goed bij je te passen. Ben je toe aan een nieuwe relatie, stel je dan open en leer mensen kennen. Ga niet driftig op zoek naar die perfecte partner, maar laat het gebeuren en kijk bij wie je je prettig voelt.