Een wijdverbreid misverstand over glijmiddel is dat het alleen bedoeld zou zijn voor vrouwen die in de overgang zitten, of deze al achter de rug hebben. Er moet wel iets mis met je zijn, wil je als jongere vrouw glijmiddel nodig hebben.

Vaginale droogheid

Dat beeld klopt natuurlijk niet. Ook bij jongere vrouwen zijn er tal van omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat de vagina niet vochtig genoeg wordt. Denk daarbij aan stress, hormonale oorzaken door bijvoorbeeld het gebruik van de pil of aandoeningen als suikerziekte. Vaginale droogheid verpest het seksleven van behoorlijk veel jonge vrouwen. Seks voelt voor hun onprettig, of doet zelfs ronduit pijn. Reden genoeg om geen of in ieder geval minder zin in seks te hebben.

Welk glijmiddel kan je het beste gebruiken?

Het juiste glijmiddel kan voor deze vrouwen echt het verschil maken. Omdat veel vrouwen zich schamen om glijmiddel te kopen worden er vaak huis-, tuin- en keukenmiddelen gebruikt die daar eigenlijk niet geschikt voor zijn. Denk daarbij aan handcrème, massage-olie of zelfs boter. Deze middelen zijn daar natuurlijk niet voor bedoeld en kunnen in het ergste geval juist voor meer irritatie zorgen.

Er zijn tal van goede glijmiddelen op olie- of waterbasis te verkrijgen die ervoor zorgen dat vrouwen met vaginale droogheid weer zonder irritatie seks kunnen hebben. Let wel op met het gebruik van condooms. Glijmiddel op basis van olie kan meestal niet in combinatie met een condoom gebruikt worden, omdat het condoom hierdoor aangetast kan worden. Glijmiddel op waterbasis kan vrijwel altijd met condooms worden gebruikt.

Meer plezier met speciale glijmiddelen

Ook als je geen last van vaginale droogheid hebt kan glijmiddel een positieve bijdrage leveren aan je seksleven. Zo zijn er verschillende glijmiddelen met smaakjes op de markt die een extra dimensie kunnen geven aan het oraal bevredigen van je partner. Ook heeft Durex naast verschillende normale glijmiddelen een aantal middelen op de markt gebracht die een speciaal gevoel geven. Zo is er de ‘Tingle’ variant die een licht tintelend gevoel geeft en ‘Warming’ dat, je raadt het nooit, een licht gloeiend gevoel geeft. Altijd leuk als je eens iets nieuws wilt proberen in bed.