Wie wil er nou geen wittere tanden krijgen? Een verzorgd gebit is immers hét persoonlijke visitekaartje. Het is vrijwel het eerste wat men ziet. Omdat lang niet iedereen van zichzelf witte tanden heeft, nemen sommige consumenten het heft in handen. Vaak op het idee gebracht door influencers.

Zo is de verkoop van tandenbleeksets explosief gestegen. En zogenoemde ‘whitening tandpasta’s’ zijn tegenwoordig gewoon te koop in de plaatselijke supermarkt.


Tanden bleken bij de tandarts en facings

Ook tandartsen worden overspoeld met aanvragen voor het witter laten maken van tanden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de populariteit van facings. Deze worden tegenwoordig goedkoop door klinieken in Turkije uitgevoerd. Bij facings wordt een laagje porselein of composiet op de tanden geplakt. Dit soort ingrepen zijn niet zonder risico. Ook achter het gebruik van whitening tandpasta of bleekmiddelen mag je gerust een groot vraagteken zetten. Misschien dat het voor eenmalig gebruik niet veel kwaad kan. Maar op termijn zul je met deze middelen geheid het tandglazuur beschadigen met alle gevolgen van dien.

Natuurlijke manieren om je tanden witter te maken

Gelukkig zijn er ook voldoende alternatieve, natuurlijke manieren waarmee jij zelf je tanden witter kan maken. Daarvoor hoef je dus niet naar een specialist te gaan. Je voorkomt onherstelbare schade aan je gebit en het scheelt ook nog eens aanzienlijk in de portemonnee. Hieronder bespreken wij 5 manieren waarmee je al snel een goed resultaat kan boeken.

Baking soda voor witter gebit

Bij incidentele toepassingen is baking soda een uitstekende methode om met natuurlijke middelen een witter gebit te verkrijgen. Je poetst met baking soda je tanden en daarmee worden de zuren in je mond geneutraliseerd. Baking soda staat bekend vanwege zijn reinigende effect. Bovendien schuur je met baking soda aanslag voorzichtig weg, zonder dat je daarmee het glazuur schade toebrengt. Er is wel een kanttekening: Poets je tanden maximaal eens per maand met baking soda. Anders bestaat er een kans dat je het glazuur wegpoetst.

Wittere tanden met kokosolie

Kokosolie is ook een wondermiddel! Met kokosolie sla je in feite twee vliegen in een klap. Je reinigt hiermee je mond én tanden. Deze methoden wordt ook wel ‘oilpulling’ (olie trekken) genoemd. Je neemt een eetlepel kokosolie (meestal in vaste vorm) en laat dit smelten in je mond. Je spoelt gedurende ongeveer een kwartier de kokosolie door de mond. Beweeg de olie door je mond, langs je tanden en kiezen. Je zult op deze wijze allerlei schadelijke toxische stoffen, schimmels en bacteriën aan je tandvlees, tong, tanden kiezen onttrekken. Het resultaat bij regelmatige toepassing? Een verbeterde mondgezondheid, geen slechte adem meer en wittere tanden!

Sinaasappelschil tegen gele tanden

De schillen van sinaasappels moet je niet zomaar weggooien. Je kunt met verse sinaasappelschillen namelijk gele tanden aanzienlijk verminderen. Vrijwel iedere volwassene krijgt vroeg of laat gele tanden. Dit hoort nu eenmaal bij het ouder worden. Met name dranken laten naarmate de jaren verstrijken hun sporen na. Koffie en thee maar ook wijn zijn de grootste boosdoeners. Stoffen in deze dranken verkleuren het glazuur waardoor het glazuur minder goed doorschijnt.

Elke dag met een sinaasappelschil voorzichtig over je tanden wrijven levert resultaat op. Je verwijderd hiermee de gele aanslag en krijg je dus weer wittere tanden. Hiervoor is met name de calcium en vitamine C in de schil verantwoordelijk. Heb echter wel geduld, want het effect is zeker niet al na de eerste keer zichtbaar. Pas na 2 á 3 weken zal je resultaat zien.

Houtskool om tanden te bleken

Heb je wat minder geduld of eet je geen sinaasappels en heb je daarom nooit sinaasappelschillen in huis? Dan kun je hetzelfde effect behalen met houtskool. Een probaat middel om tanden op een natuurlijke manier te bleken en gele tanden tegen te gaan. Houtskool bevat van zichzelf chemische stoffen in kristalvorm. Houtskool is in vrijwel elke drogisterij of apotheek verkrijgbaar en dit kost bijna niets. Verkruimel wat houtskool en meng dit met je tandpasta. Vervolgens poets je voorzichtig je gebit met het mengsel. Ervaringsdeskundigen raden aan om twee maal daags je tanden te poetsen met houtskool. Wij zijn echter wat voorzichtiger ingesteld en raden je aan om dit eenmaal per week te doen.

Blijvend wittere tanden?

Krijg je direct blijvend wittere tanden met de bovenstaande methoden? Nee, zo werkt het helaas niet. Maar dat is overigens ook met het bleken van je tanden bij de tandarts of met whitening producten niet mogelijk. Je tanden blijven dagelijks in aanraking komen met bijtende zuren en stoffen die aanslag op je tanden achterlaten. Daarom: Poets je tanden dagelijks grondig en dan bij voorkeur twee keer. Voor een poetsbeurt trek je minimaal twee minuten uit. Zorg dat je al je tanden en kiezen bereikt. Dagelijks je tanden flossen wordt ook aanbevolen door tandartsen. Daarmee voorkom je dat tandplak zich ophoopt tussen de tanden en kiezen.

Tip: flossen

Voor het flossen van de gebieden dussen de tanden kun je gebruikmaken van flosdraad, een waterpik of een flosapparaat. Al deze methoden werken prima, al raden we aan om toch voor flosdraad te kiezen. Je tandvlees is kwetsbaar en met flosdraad beschadig je het tandvlees nét iets minder gauw. Bovendien is dit de goedkoopste optie én kun je flosdraad gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Oral-B Superfloss komt als beste uit de test. Kies je liever voor een ragertje of borsteltje in plaats van flosdraad? Interprox Plus Flosdraad komt in dat geval bij vrijwel iedere reviewsite als beste uit de test.

Tip: elektrische tandenborstel

Elektrisch poetsen heeft vele voordelen en hiermee ben je beter in staat je tanden te reinigen met als gevolg wittere tanden. Je hebt met een elektrische tandenborstel een groter bereik dankzij de roterende kop. En het poetst gemakkelijker en comfortabeler. Met een gewone handtandenborstel loop je het gevaar dat je nog wel eens te hard poetst. Dit kan een geïrriteerd tandvlees en op den duur zelfs een tandvleesontsteking veroorzaken. De betere elektrische tandenborstel is echter uitgerust met een sensor die automatisch waarneemt wanneer er te hard op de tanden wordt gedrukt.