Ervaart u ook regelmatig ongemakken zoals irritatie en jeuk aan uw hoofdhuid? De kans is groot dat u last heeft van een droge hoofdhuid. Vaak wordt een droge hoofdhuid verward met roos. De symptomen van een droge hoofdhuid kunnen bijvoorbeeld voor een verminderde nachtrust zorgen.

Het hebben van een droge hoofdhuid brengt doorgaans geen medisch risico met zich mee. Toch zorgt een onbehandelde droge hoofdhuid op lange termijn voor een toename van de heftigheid van de symptomen. Zo zorgt het krabben bij jeuk er bijvoorbeeld voor dat uw hoofdhuid steeds heftiger gaat irriteren. Dergelijke irritaties van uw huid kunnen uiteindelijk voor wondjes zorgen die, bij slechte verzorging, kunnen gaan ontsteken.

Gelukkig is het voorkomen en behandelen van een droge hoofdhuid relatief eenvoudig. U hoeft in de meeste gevallen dus geen arts te raadplegen. In dit artikel leggen wij u uit wat de meest voorkomende oorzaken van een droge hoofdhuid zijn en hoe u zelf effectief uw droge hoofdhuid kunt behandelen.

Droge hoofdhuid of roos?

Hoewel roos soortgelijke symptomen zoals jeuk en irritatie aan uw hoofdhuid heeft, is het voornaamste verschil dat de schilfers bij roos vaak wat groter zijn en daarnaast een gelige kleur hebben. Net als roos, wordt een droge hoofdhuid vaak als enorm vervelend ervaren.

De oorzaken van een droge hoofdhuid

Voordat we u tips geven om uw droge hoofdhuid te behandelen, is het belangrijk om stil te staan bij de verschillende oorzaken van deze kwaal. Door op de hoogte te zijn van de oorzaken, kunt u voorkomen dat u in de toekomst wederom te maken krijg met een droge hoofdhuid. De voornaamste oorzaken van een droge hoofdhuid zijn het overmatig wassen van haren, het gebruik van agressieve shampoos, extreme temperaturen en uw genetische aanleg.

Het overmatig wassen van uw haren

Hoewel het wassen van uw haren u waarschijnlijk een schoon gevoel geeft, is uw hoofdhuid doorgaans niet zo blij met de agressieve middelen die in de meeste shampoos zitten. Elke keer dat u uw haren wast, wordt er een gedeelte van het vetlaagje van de hoofdhuid verwijderd. U kunt zich voorstellen dat wanneer de huid uiteindelijk geen beschermend vetlaagje meer heeft, elke volgende keer dat u uw haren wast de huid zich niet meer kan beschermen tegen de agressieve middelen.

Het resultaat is dan ook dat de huid uitdroogt en gaat irriteren, waarna u last krijgt van symptomen zoals jeuk en irritatie. Het wordt daarom door dermatologen afgeraden om dagelijks uw haren te wassen. Hoewel er geen vaste richtlijnen zijn voor het aantal keer per week dat u uw haren per week zou moeten wassen, geven de meeste dermatologen aan dat maximaal één tot twee wasbeurten doorgaans de kans op het ontstaan van een droge hoofdhuid aanzienlijk laat afnemen.

Het gebruik van agressieve shampoos

De meeste shampoos die u in de supermarkt of bij de drogist kopen hebben één of meerdere ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat uw hoofdhuid uitdroogt. Van de ingrediënten sodium laureth sulfaat, sodium lauryl sulfaat (SLS) en alcohol is bekend dat ze een droge hoofdhuid kunnen veroorzaken.

Nu hoeft natuurlijk niet iedereen die dergelijke shampoos gebruikt last te krijgen van een droge hoofdhuid, maar gecombineerd met een genetische aanleg voor een droge huid, het overmatig wassen van uw haren of blootstelling aan extreme temperaturen kunnen dergelijke shampoos uw hoofdhuid wel degelijk aantasten. Als u merkt dat u met enige regelmaat last heeft van een droge hoofdhuid, dan is het verstandig om neutrale shampoos te kopen. Neutrale shampoos zijn doorgaans in elke drogist en vaak zelfs in supermarkten verkrijgbaar en kenmerkt zich door het ontbreken van de eerdergenoemde agressieve ingrediënten.

Extreme temperaturen

Een droge hoofdhuid kan ook ontstaan door blootstelling aan extreme of wisselende temperaturen. Op het moment dat u in de winter bijvoorbeeld regelmatig van een warme (huis)omgeving naar een koude (buiten)omgeving gaat, dan zult u merken dat u sneller last krijgt van een droge huid. Daarnaast kan ook een droge lucht, bijvoorbeeld veroorzaakt door het aanzetten van de verwarming, uiteindelijk negatieve effecten hebben op de gezondheid van uw hoofdhuid.

Droge lucht kunt u bijvoorbeeld eenvoudig voorkomen door het plaatsen van luchtbevochtigers.  Verder kunnen ook extreme temperaturen van bijvoorbeeld zonlicht of het gebruik van een föhn voor een droge hoofdhuid zorgen. Zorg er daarom voor dat uw hoofdhuid in de zomer voldoende is bedekt met bijvoorbeeld een hoofddeksel. Bij het gebruik van een föhn is het belangrijk om voldoende afstand te houden van de hoofdhuid en de föhn zo kort mogelijk te gebruiken.

Remedies voor een droge hoofdhuid  

Heeft u momenteel last van een droge hoofdhuid? Gelukkig kunt u er zelf eenvoudig voor zorgen dat de vervelende symptomen van uw droge hoofdhuid tot het verleden gaan behoren. Allereerst is het natuurlijk van belang om de eerdergenoemde oorzaken van een droge hoofdhuid aan te pakken. Verder kunt u zelf de volgende stappen ondernemen om uw droge hoofdhuid te behandelen:

  • Was uw haar maximaal één tot twee keer per week en gebruik hierbij een neutrale shampoo. Om zeker te weten dat u een goede neutrale shampoo heeft gekocht, moet u de ingrediënten goed controleren. Staat er sodium laureth sulfaat, sodium lauryl sulfaat (SLS) of alcohol tussen de ingrediënten? Dan betreft het  geen neutrale shampoo.
  • Was uw haar met lauwwarm water en spoel vervolgens uw haren goed uit met koud water. Het koude water zorgt ervoor dat de haarschubben zich weer kunnen sluiten. Let er ook goed op dat alle shampooresten uit uw haren en van uw hoofdhuid zijn verwijderd.
  • Zorg ervoor dat u voldoende vitamine E, B en omega-3 vetzuren binnenkrijgt. Een tekort hiervan kan namelijk zorgen voor een droge huid.
  • Tot slot kan het gebruik van een haarmasker ervoor zorgen dat uw huid minder snel uitdroogt of uw reeds uitgedroogde huid sneller geneest. Hoewel het wellicht vreemd klinkt, kan een haarmasker van eieren soms de perfecte behandeling van een droge hoofdhuid zijn. U maakt een haarmasker van eieren door het eigeel van twee eieren in een kom te mengen met twee theelepels olijfolie en een beetje water. Breng het mengsel na het wassen van uw haren op (handdoek)droog haar aan. Laat het haarmasker een kwartier intrekken en spoel het vervolgens uit met lauw water.