Veel vrouwen en steeds meer mannen scheren hun oksels. Volgens veel mensen zien gladgeschoren oksels er verzorgder uit en zou het hygiënischer zijn. Het eerste is een kwestie van smaak. Over het tweede valt nog te discussiëren, maar daar gaat dit artikel niet over. Je oksels scheren kan voor irritatie van de huid zorgen. In dit artikel leggen we je uit hoe je oksels het beste kunt scheren, zonder dat je de dagen daarna het gevoel hebt dat de boel daar in de fik staat.

Oksels scheren zonder irritatie

Je oksels scheren zonder dat je last krijgt van irritatie is belangrijker dan je zou denken. Want pal onder de huid bij je oksels zitten namelijk de meeste lymfeklieren. De okselklieren spelen een hele belangrijke rol in het afweersysteem. Ze filteren allerlei virussen, bacteriën en beschadigde cellen uit het lymfevocht. Een huidirritatie kan overgaan in een infectie waarbij de klieren het zwaar te verduren krijgen. Bovendien zijn infecties verre van onschuldig.

Symptomen van een huidirritatie

Heb je last van een branderige huid na het scheren van je oksels of kom je om van de jeuk? Verschijnen er plotseling rode bultjes? Dit zijn symptomen die passen bij een huidirritatie.

Uitslag en irritatie op de oksel voorkomen na het scheren

Het is niet verwonderlijk dat veel vrouwen (en mannen) na het scheren van de oksel last krijgen van huidirritaties. Je hoeft daarvoor niet eens een gevoelig huidtype te hebben, want de okselhuid is bij iedereen even kwetsbaar en wondjes na het scheren ontstaan al snel. Je kunt gelukkig een huidirritatie voorkomen met de onderstaande negen tips. 

Tip 1: ’s Avonds scheren

’s Avonds je oksel scheren heeft de voorkeur. Hoe gek het ook klinkt, dat helpt een geïrriteerde huid te voorkomen! Bij het scheren in de avond heeft je huid voldoende tijd om te herstellen voordat je er ’s ochtends weer deodorant op spuit, of er kleding tegenaan schuurt. Scrub en scheer je oksels dus liever ’s avonds.

Tip 2: Oksels scrubben

Voordat je de oksels scheert is het belangrijk dat je zoveel mogelijk dode huidcellen verwijdert. Daardoor krijg je een veel gladder resultaat maar voorkom je ook ingegroeide haartjes die irritaties kunnen veroorzaken. Doe dit (het scrubben) overigens eenmaal per week en niet vaker.

Tip 3: Scheren tijdens het douchen of in bad

Zorg ervoor dat je de oksels niet droog scheert. Droog scheren is de grootste oorzaak van een huidirritatie. Waarom? De huid is dan minder elastisch/zacht waardoor de kans groter is dat je het beschadigd. Je oksels scheer je het beste onder de douche of als je een bad neemt. Je huid kan zo zacht worden en daarmee is de kans kleiner dat je jezelf per ongeluk snijdt. Scheer de oksels bij voorkeur op het laatste moment.

Tip 4: Gebruik babyolie of scheerolie

Gebruik scheerschuim of olie (babyolie is een prima alternatief) zodat het scheermesje goed over de huid glijdt. We raden je aan om eerst je oksel te scrubben. Week de huid vervolgens in onder de douche of in bad. Daarna smeer je de oksels in met olie en ga je voorzichtig met het mesje over de huid. Zet vooral geen druk op de huid, laat de scheermes het werk doen en ga liever niet te vaak over dezelfde plek.

Tip 5: De juiste scheerrichting

De oksel is één van de weinige plekken op het lichaam waar de haren alle kanten opgroeien. Scheer de oksels daarom in alle scheerrichtingen. Daarmee ben je er zeker van dat je alle okselharen goed afscheert.

Tip 6: Het juiste scheermesje kiezen

Anders dan met de benen of andere lichaamsdelen, is de oksel lastig te scheren. Dat komt door de vorm. Kies daarom voor een goed scheermes en bij voorkeur eentje met een meedraaide kop zodat je daarmee de lastiger gebieden goed kan bereiken. Met een goed scheermes is de kans op huidirritaties een stuk kleiner!


Tip 7: Vervang botte mesjes

Je oksel kan je onmogelijk perfect glad scheren met een bot mesje. Stoppels veroorzaken jeuk en een geïrriteerde huid. Botte scheermesjes vergroten de kans op wondjes ook nog eens. Vervang dus botte mesjes op tijd voor een perfect glad resultaat. Na gebruik spoel je de mesjes goed af.

Tip 8: Scheer niet te vaak!

Het scheren van je oksels is sowieso slecht voor je huid. Hoe voorzichtig je ook te werk gaat. Beperk het scheren daarom tot maximaal 2 keer per week. Voor sommigen zal dit lastig zijn, omdat ze het liefst altijd gladgeschoren oksels hebben. Maar vaker dan 2 keer scheren per week is funest voor je huid! Het krijgt dan te weinig tijd om te kunnen herstellen.

Tip 9: Oksels hydrateren na het scheren

De huid krijgt na iedere scheerbeurt veel te verduren. Het is daarom belangrijk om je huid na het scheren goed te verzorgen. Je huid kan na het scheren uitdrogen. Smeer je oksel na het scheren goed in met een bodylotion. Daarmee hydrateer je de huid en voorkom je uitdroging en dus een geïrriteerde huid.

Verdere okselverzorging

Als je de oksels goed verzorgt dan helpt dit irritatie van de kwetsbare huid te voorkomen. Draag zo mogelijk ademende kleding. Daarmee vermijd je vochtige oksels. Het zweet kan zo makkelijker verdampen. Katoenen kleding dragen is het beste. Voorkom ook dat je kleding te strak zit.

Verzorgende deodorant voor de gevoelige huid

Om een beschadigde of gevoelige huid na het scheren weer goed te laten herstellen gebruik je een goede, verzorgende deodorant. Breng de deodorant altijd aan op een schone, droge huid. Natuurlijk gebruik je deodorant in de eerste plaats om overmatig transpireren te voorkomen en nare geurtjes tegen te gaan, maar onderschat het nu van de verzorgende werking niet!

Droge huid

Heb je last van een droge huid? Als de huid bij je oksels vaak droog en ruw aanvoelt en je last hebt van pukkeltjes, dan raden we jou aan deze in te smeren met een vette crème.

Laserbehandeling in plaats van scheren Voor vrouwen (en mannen) die vaak last hebben van een geïrriteerde huid na het scheren of veel haargroei, kan een IPL-laserbehandeling een uitkomst zijn. Deze behandeling minimaliseert de haargraai. Daardoor hoef jij je minder vaak te scheren en zul je dus ook minder last hebben van huidirritaties. Dit kan je trouwens ook gewoon thuis doen, met een eigen IPL-apparaat.