Een volle bos schaamhaar is allang niet meer in de mode. Lange tijd was het voor vrouwen gewoonte om de bikinilijn netjes bij te werken, zodat het schaamhaar niet langs het slipje naar buiten kon kijken. De afgelopen jaren is het meer en meer in de mode geraakt om het schaamhaar steeds verder weg te halen. Tegenwoordig is het onder zowel mannen als vrouwen volstrekt normaal om het schaamhaar volledig te verwijderen.
De meeste mensen scheren hun schaamhaar, maar waxen raakt ook steeds meer in zwang. Daarnaast komen nieuwe technieken, zoals laserbehandeling, ook voorzichtig op. Je schaamhaar scheren is natuurlijk veruit de goedkoopste manier om je intieme zone te ontharen. Een nadeel van deze methode is wel dat het snel irritatie veroorzaakt en vaak herhaald dient te worden.
Ook waxen levert wat irritatie op, maar de haartjes zullen wel langer wegblijven. Met lasertherapie kan het haar definitief weg worden gehaald. Een laserbehandeling moet wel een aantal maal herhaald worden om te zorgen dat alle haartjes verwijderd worden. Aangezien één behandeling vaak al enkele honderden euro’s kost ben je dus al gauw duizenden euro’s verder voor je definitief van je schaamhaar af bent.
Inhoudsopgave
Waarom scheren we ons schaamhaar?
Het lijkt erop dat de gewoonte om ons schaamhaar te scheren uit de pornografische industrie is overgewaaid en langzaam maar zeker steeds meer gemeengoed is geworden. Alleen al om die reden is het scheren van schaamhaar onder bevlogen feministes vaak wat minder populair. Mensen scheren hun schaamhaar omdat ze het er gewoon sexy uit vinden zien, omdat het frisser en prettiger voelt of omdat het gewoon fijner is bij het vrijen (zeker bij orale seks). De meest gehoorde reden om het schaamhaar te scheren is echter hygiëne en laat dat nu net een punt van discussie zijn.
Waarom je schaamhaar scheren niet zo hygiënisch is?
Eén van de functies van het schaamhaar is dat het bacteriën en dergelijke weghoudt bij onze genitaliën. Daarnaast laat het scheren en waxen van je huid altijd hele kleine wondjes achter. De schaamstreek is bij de meeste mensen het grootste deel van de tijd bedekt en het is een gebied van het lichaam dat snel klam wordt.
In feite creëer je dus een speeltuin voor bacteriën en ziekteverwekkers. De klamme omgeving en de kleine wondjes vormen samen een ideale situatie voor infecties. Sommige medici beweren ook dat net geschoren intieme regio’s kwetsbaarder zijn voor een virus als herpes.
Als je je intieme zone toch scheert
Of je je schaamhaar scheert of niet moet je uiteraard helemaal zelf bepalen. Hygiëne, wat voor veel mensen de hoofdreden is om zich daar te scheren, is echter niet gebaat bij een regelmatige scheerbeurt. Als je je toch blijft scheren, omdat je het mooier vindt, of omdat het gewoon prettiger voelt, dan zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten:
- Hygiëne: Houd je schaamstreek goed schoon en gebruik na het scheren eventueel talkpoeder, dit kalmeert de huid en absorbeert vocht.
- Scheer niet te vaak: Als je te weinig tijd tussen de scheerbeurten laat zitten haal je wondjes van de vorige keer weer opnieuw open en komt de huid nooit tot rust.
- SOA’s: Houd er rekening mee dat scheren kleine wondjes achterlaat. Als je kort na de scheerbeurt seks hebt loop je dus een risico waartegen ook condooms je niet kunnen beschermen.
Schaamhaar trimmen
Heb je na het bovenstaande verhaal de lust om je schaamhaar volledig weg te scheren verloren, maar zie je een volle bos schaamhaar ook weer niet zitten? Je schaamhaar trimmen is dan natuurlijk een mooie, en misschien wel de beste, tussenoplossing. In kort getrimd schaamhaar krijgen luizen geen kans.
Daarnaast heb je bij trimmen geen last van irritatie of wondjes, waarmee je dus geen klimaat creëert waarin bacteriën en dergelijke al te goed gedijen.
0.5