Fructose, ook wel fruitsuiker genoemd, is het soort suiker dat in natuurlijke vorm voorkomt in fruit. Aangezien deze stof in het fruit niet schadelijk is voor de gezondheid, wordt het tegenwoordig vaak toegevoegd als zoetmaker in koekjes, frisdrank, snoep, sauzen en nog veel meer bewerkte producten. In deze producten is het echter niet het natuurlijke fructose, maar de onnatuurlijke vorm ervan. Voor de fabrikant is het gebruiken van fructose erg gunstig, aangezien het een extreem goedkoop soort suiker is. Maar het onnatuurlijke fructose is erg slecht voor de gezondheid.

Opname van suikers in het lichaam

Normaal gesproken bestaat suiker voornamelijk uit glucose, wat in het lichaam gebruikt wordt als brandstof. Alle cellen in het menselijk lichaam bevatten glucose. Net als glucose, is fructose een soort suiker en moet in het lichaam verbrand worden. Maar de verbranding van fructose is het net iets ingewikkelder dan de verbranding van glucose. Fructose kan in het lichaam niet zomaar verbrand worden, hiervoor moet een extra stap plaatsvinden. In de lever moet het worden omgezet in glucose voordat het kan worden opgenomen in het lichaam. Het probleem hierbij is dat de lever maar kleine hoeveelheden in één keer kan omzetten. Wanneer veel fructose tegelijk het lichaam binnenkomt, kan de lever deze hoeveelheid niet omzetten en wordt slechts een klein deel ervan omgezet in glucose. Het gedeelte fructose dat niet omgezet wordt, wordt gelijk omgezet in lichaamsvet. Daarnaast wordt bij het consumeren van onnatuurlijke fructose geen signaal van verzadiging naar de hersens afgegeven, waardoor een persoon in principe oneindig door kan blijven eten. Hierdoor kan verslaving en overgewicht ontstaan.

Fructose in Fruit

Ondanks dat fruit fructose bevat, is het wel gezond. Aangezien fruit daarnaast ook veel vezels, vitamines, antioxidanten en mineralen bevat, wordt een deel van de slechte effecten ervan voorkomen. Zo ontstaat bijvoorbeeld geen verslaving, omdat door de overige voedingsstoffen wel een verzadigd gevoel ontstaat. Daarnaast zorgen de vezels voor een langzame opname van de fructose in het lichaam, waardoor minder vetopslag plaatsvindt. Bovendien bevat fruit in verhouding tot andere producten weinig fructose.

Onnatuurlijk fructose

Zoals eerder al genoemd werd, is fructose een goedkope vorm van suiker voor producenten. Daarnaast is het vloeibaar en kan het makkelijk worden toegevoegd aan elk levensmiddel. Fructose is zoeter dan normale suiker, is langer houdbaar en extreem goedkoop. Genoeg redenen voor fabrikanten om hiervan gebruik te maken. Voor de consument heeft dit echter slechte gevolgen voor de gezondheid. Fructose kan de volgende gezondheidsproblemen veroorzaken:

  • Meer vet tussen organen: dit soort vet tussen belangrijke organen zoals het hart, de longen en de lever kan de kans verhogen op kanker, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.
  • Insulinegevoeligheid: door fructose kan de insulinegevoeligheid van het lichaam verlaagd worden en verhoogt daarmee de kans op diabetes type 2. Het lichaam wordt minder gevoelig voor insuline, waardoor lichaamsvet minder goed lichaamsvet kan verbranden.
  • Verslaving: In de hersens komen tijdens consumptie van fructose endorfines vrij, waardoor je steeds behoefte houdt aan suikers en er dus aan verslaafd kan raken.
  • Verstoringen hormoonbalans: Fructose kan de normale signalen van honger verstoren, waardoor geen signaal gegeven wordt van verzadiging. Hierdoor blijf je dooreten, terwijl het lichaam allang geen voeding meer nodig heeft.
  • Overgewicht: De fructose die niet kan worden omgezet in de lever, wordt opgeslagen als vet. Hierdoor kan makkelijk overgewicht ontstaan.
  • Minder vitamines en mineralen: Door fructose worden minder vitamines en mineralen beschikbaar in het lichaam, waardoor minder van deze voedingsstoffen worden opgenomen. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan, dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van het lichaam.

Vermijden van fructose

Fructose uit fruit hoeft niet vermeden te worden, deze is namelijk niet schadelijk. De onnatuurlijke variant moet juist zoveel mogelijk vermeden worden. Producten proberen fructose steeds aan te duiden met nieuwe namen, waardoor de consument misleid kan worden en de naam niet herkend. Fructose wordt op de verpakking vermeld als een van de volgende namen: maisstroop, fructosestroop, vruchtenstroop, inuline, invertsuiker, agavesiroop, High Fructose Corn Syrup, oligofructose, fructose, fructo-oligosacchariden of HFCS.

Veel van de volgende producten bevatten vaak fructose: vruchtensappen, koekjes, snoep, ontbijtgranen, toetjes en sauzen. Het is belangrijk om bij deze producten op te letten of er fructose aan is toegevoegd en wanneer dit het geval is, is het natuurlijk beter om deze niet te kopen.