Het aantal mensen dat glutenvrij eet is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Glutenvrije voeding zou veel voedzamer zijn en daarnaast zouden gluten tal van schadelijke effecten op je gezondheid hebben. De producenten van glutenvrije voeding profiteren hier flink van. Door alle negatieve berichtgeving over gluten zijn steeds meer mensen bereid om grof geld te betalen voor glutenvrije voeding. Deze producten zijn in de regel namelijk fors duurder dan normale voedingsproducten.

Wat zijn gluten eigenlijk?

Gluten zijn een groep eiwitten die voorkomen in verschillende soorten granen. Het komt onder andere voor in gewone tarwe, rogge en spelt. Glutenvrije producten waren voorheen eigenlijk alleen bedoeld voor mensen met coeliakie (gluten-intolerantie). Het eten van gluten kan bij mensen met coeliakie onder andere leiden tot een ontsteking van het darmslijmvlies. Mensen met deze ziekte moeten een glutenvrij dieet volgen, omdat gluten voor hen uiteindelijk ernstige schade aan de gezondheid kan toebrengen.

Is glutenvrij eten gezonder?

Hoewel voedingsproducenten je graag anders willen doen geloven lijken de claims dat glutenvrij eten voor iedereen gezonder is op niets gebaseerd. Door de toegenomen populariteit van glutenvrije producten zijn hier in de afgelopen jaren meer onderzoeken naar gedaan. Zo is dit jaar een groot onderzoek gedaan onder leiding van Jason Wu (The George Institute for Global Health, Australië). Bij dit onderzoek werden ruim 3.200 producten, van basisvoeding tot junkfood (zoals koekjes en chips), onder de loep genomen.

Over alle producten samen was er nauwelijks verschil wat betreft de voedingswaarden. De glutenvrije basisproducten (zoals brood en pasta) bevatten veel minder eiwitten dan de normale varianten. Het verschil in het gebruik van zout en suiker was echter te verwaarlozen en viel soms zelfs uit in het nadeel van de glutenvrije producten.

Sommige glutenvrije producten zelfs slechter voor je gezondheid

Ondanks alle positieve berichten over glutenvrij eten zijn sommige van deze producten zelfs slechter voor je gezondheid. In een aantal producten was meer suiker, zout en vet gebruikt om de smaak op peil te brengen. Daarnaast bevatten de glutenvrije varianten over het geheel ook minder vitaminen en mineralen.

Door de voedingsindustrie gecreëerde hype

Net als bij tal van superfoods waar de meerwaarde door geen enkel serieus onderzoek is aangetoond lijkt ook de glutenvrij hype vooral in het voordeel van voedingsproducenten. Veel van deze hypes komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten. De grote producenten zijn er erg bedreven in om dergelijke geruchten de wereld in te helpen. De media pakken zulke berichten vervolgens maar al te graag op, want ‘gezond is hip’. Of, zoals in dit geval, glutenvrij eten inderdaad gezonder is doet er helemaal niet toe. Het gaat erom wat mensen geloven. Door internet gaat nieuws tegenwoordig vliegensvlug de wereld over. Hetzelfde geldt helaas ook voor kunstmatig gecreëerde hypes.